Sektörel

Konya'daki kentsel dönüşüm arsa fiyatlarını artırdı!

Konya'da kentsel dönüşümün etkisiyle hızla gelişen inşaat sektörü arsaların değerini de artırdı. Aynı şekilde hızlı şehirleşme ile birlikte konut yapımına uygun imarlı arsalarda azalmaya başladı.

Kentsel dönüşüm ile inşaat sektörü ivme kazandı. Konya'nın en eski mahallelerinin bulunduğu Karatay'da kentsel dönüşümle birlikte lüks yüksek katlı binalar çoğalıyor. Meram genelinde ise yeşili korumak amacıyla yüksek katlı binalara imar verilmiyor. Eıı çok inşaat ruhsatı ise Selçuklu ilçesinden alınıyor. Selçuklu bölgesinde 16 kata kadar yüksek katlı binalara ruhsat verilmesi firmaların Selçuklu'ya yönelmesine neden oluyor. 


ARSALAR TÜKENMEK ÜZERE 


Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Konya'nın bütün noktalarında inşaat çalışmasının görüldüğünü belirterek "Ancak hızlı şehirleşmenin etkisiyle araziler daralmaya başladı. İmarlı arsalar da tükenmek üzere ve sadece inşaat başlamasına uygun yüzde 30'luk bir alan kaldı. Tarla vasfında olan yerlerin imara açılması gerekiyor. Çünkü Konya'da konutlann fiyatını arsalar belirliyor" diye konuştu. 


Konya'da inşaat sektörünün kalbi Selçuklu'da atıyor. 16 kata kadar yüksek katlı binalara ruhsat verilmesi firmaların Selçuklu'ya yönelmesini sağlıyor. 

Karatay'da ise ortalama 6 kata imar verilirken, Meram genelinde yeşil dokuyu korumak için yüksek katlı binalara imar verilmiyor.


Konya'da baş döndürücü bir hızda devam eden kentsel dönüştün projeleri Konya'nın neredeyse tamamında etkili oluyor. 

Konya'nın en eski mahallelerinin bulunduğu Karatay'da kentsel dönüşümle birlikte lüks yüksek katlı binalar baş göstermeye başladı. 


Meram "da ise yeşili korumak amacıyla yüksek katlı binalara imar verilmiyor. En çok inşaat ruhsatı ise Selçuklu ilçesinden alınıyor. Selçuklu bölgesinde 16 kata kadar yüksek katlı binalara ruhsat verilmesi firmaların Selçukluya yönelmesine neden oluyor. Özellikle Yazır bölgesinin şehirleşmeye açık ve uygun olması inşaat ruhsatlarında patlama yaşanmasına neden oluyor. Belediyelerin de arazilere imara açmasıyla birlikte hem konut sayısı çoğalıyor hem de belediyenin kasasına hatırı sayılır bir derecede ek gelir giriyor. Arazilerin metrekare fiyatı da birçok bölgede 3 bin liraya kadar çıkıyor. 


Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altuıay, Selçuklu'nun ön plana çıkmasının nüfus ile doğru orantılı olduğunu fakat, o bölgenin şehirleşmeye daha uygun olduğunu söyledi. Selçuklu bölgesinde 2 buçuk ve 16 İcat arası binalara imar verildiğini ifade eden Altınay, "Karatay'da ise 6 kata kadar çıkabiliyor. Meram'da da yeşili korumak için yüksek katlı binalara imar verilmiyor. Ancak kentsel dönüşümün etkisiyle birlikte Et Balık Kurumu ve Tapu Kadastro'nun olduğu bölgelerde yeni yüksek katlı binaları görebiliyoruz" dedi. 


TARLALAR İMARA AÇILMALI 


Konya genelinde ilerleyen yıllarda arsa sorununun baş göstereceğini ifade eden Aytmay, "Çünkü arsalar artık doğal sınırına ulaşıyor. Hızlı şehirleşmenin etkisiyle araziler daralmaya başladı. 

İmarlı arsalar da tükenmek üzere ve sadece inşaat başlamasına uygun yüzde 30'luk bir oran kaldı. 

Şehrin genişlemesi yatay olmamalı dikey olmalı. Çünkü ulaşım altyapı ve üstyapı çalışmaları imar açılan yerlere gitmesi gerekiyor. 

Bu da ekstra maliyet getiriyor. 

Burada belediyelere büyük görevler düşüyor. Tarla vasfında olan yerlerin imara açılması gerekiyor. 

Konut öneri sahası ıçeresındekı arazilerin imara açılmasıyla konut fiyatlarının da maliyeti düşecek. 


Çünkü Konya'da konutların fiyatını arsalar belırlıyor. Arsalar pahalı olunca bunun yansımaları binalara oluyor" diye konuştu. 

2 ay sonra kiralık ev bulmada büyük sıkıntıların yaşanacağını belirten Altınay, "Atama ve tayinlerin yapılması ile birlikte şehre dışarıdan vatandaş gelecektir. Aynı şekilde üniversite kayıtlarının başlamasıyla bir İllete Konya'da öğrenci sayısı artacaktır. Artık öğrencilerin daha ekonomik olduğu için evi tercih etmesi kiralık daire bulmada sorun teşkil edecektir. 

Ama şu an içir böyle bir krizden bahsetmek doğru olmaz. Vatandaş istediği yerden bütçesine göre evini kiralayabiliyor" şeklinde konuştu. 


Konya'da lüks konutlarda bir daire fiyatının aylık 2 bin 500 lira kirası olduğunu belirten Başkan Altay, "Bu dairelerin Konya'dakı kıra fiyatlarını yükselttiği yönünde yanlış bir algı var. Çünkü bu dairelerde oturanların oranı Konya nüfusunun yüzde 5'i kadar bile yapmıyor. Bundan dolayı kıra fiyatlarının yükselmesi söz konusu değil. Konya'da konut sayısı da yeterli olduğu için buna bağlı oluruk kıra fiyatlarının yükselmesi söz konusu değil" ifadelerini kullandı. 

Konya'da, kapıcıdan çiçekçiye kadar her kesimin emlak sektörüne el attığını hatırlatan Altınay, "Konya, diğer illere göre gayrimenkulü en ucuz olan şehirlerden. 

Emlakçilik yapmak için birikmiş bir paranızın olması gerekmiyor. 

Dürüst yapanlar için emlakçilik ıyı bir sektör" diye konuştu. Ayakçıların vatandaşı mağdur ettiğini de belirten Altınay, vatandaşın vergi levhası bulunmayan kişilere itibar etmemesini istedi. 


Konya Merhaba