Sektörel

Konyalı inşaat firmaları Libya'da zarar etti!

Libya'da milyon dolarlık proje yapan Konyalı inşaat firmaları, çalışmalarını durdurdu. Birçok firma Konya'ya geri dönmek zorunda kalırken milyonlarca liralık zarar etti..

Türkiye'nin Libya'daki etkinliğini kırmak isteyen Batılı güçler, Tobruk Hükümeti'ni kullanarak ülkede projeleri olan tüm Türk şirketlerini uzaklaştırma kararı aldı. 2011'deki iç savaş öncesinde Türk firmaları Libya'da 15 milyar dolarlık iş yapıyorlardı. Abdullah Es-Seni'nin başbakanlık ettiği Tobruk Hükümeti'nin resmi internet sayfasında yer alan habere göre, "Dün Beyda kentinde olağanüstü toplanan geçici hükümetin bakanlarının Türk şirketlerini Libya'dan çıkarma kararı aldığı" belirtildi. Haberde ayrıca "Toplantı kapsamında yabancı şirketlerle yapılan tüm proje sözleşmelerinin gözden geçirilmesine karar verildiği" dile getirildi.


Trablus Hükümeti'nin kontrol ettiği başkent Trablus, Misrata, Bingazi ve Beni Velid kentlerinde ticari faaliyetlerde herhangi bir yasaklama ve engelleme ile karşılaşılmazken çatışmalar sebebiyle Libya'daki Türk vatandaşları tahliye edilmişti. Tobruk Hükümeti'ne bağlı güçler ülkenin doğusunda Tobruk, Beyda ve Ecdebiye kentleriyle batıda Zintan ve Zaviye şehirlerini elinde bulunduruyor.


15 MİLYAR DOLARLIK İŞ YAPIYORLARDI


2011’den önce Libya’da 15 milyar dolarlık iş yapan Türk şirketleri iç savaşın ardından şantiyelerindeki çalışmaları durdurmuştu. O tarihte ülkede 3 bin Türk çalışan bulunuyordu. Bölgede uzun süre boyunca Türk şirketlerinin şantiyeleri yağmalandı. Bazı Türk firmaları alacaklarını tahsil etmek için uluslararası mahkemelere başvurdular. Bu Türk şirketlerinin arasında Konya firmaları da bulunuyordu. Konyalı inşaat firmaları karışıklıklardan dolayı Libya'daki projeleri durdurmak zorunda kaldı. Konya'nın ihracatı da bundan olumsuz etkilendi.


Konyalı firmaların, Libya'da otel, konut ve yapı dekarasyon işleri yaptığını kaydeden Rustik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Binali Boztaş, Libya'daki geçici hükümetin Avrupalı devletlerin kontrolü altında olduğunu söyledi. Libya'da en çalışkan ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Boztaş, “Bundan dolayı Libya'ya müdahale etmek zorunda kaldılar. Bunun sonucunda sistematik olarak anlaşmalar iptal edildi. Sonuç olarak Türkiye ve Konya'daki inşaat firmaları olumsuz yönde etkilendi” dedi.


KONYA'NIN MİLYON DOLARLIK ZARARI


Yurtdışında bir projeyi alabilmek için en az 2 yıl altyapı çalışmasının yapılması gerektiğini ifade eden Boztaş, “Çünkü yurt dışında iş yapılırken onların prosedürlerine uymak zorunda kalıyoruz. Buna bağlı olarak da Libya'nın Türkiye'den 5 yıllık bir kaybı var. Bu da ekonomiye doğrudan yansıyor. Yarım kalan projelerin parası alınamadı. Bütün eksiklikler giderildikten sonra projelere başlandı ama karışıklık çıkartılarak, Türkiye de Libya'dan çıkartıldı. Firmamız 300 bin dolar zarar etti. Konya'daki diğer firmaları düşündüğünüzde milyon dolarlık bir zarar ortaya çıkar. Çünkü; Libya'daki hakediş 34 milyar dolardı. Bu para doğrudan Türkiye'ye girecekti. Ancak oradaki hükümet olmayınca ve Avrupalı devletlerin Türkiye'ye istememesi üzerine böyle bir sonuçla karşıladı. Biz, Libya'ya silah götürmedik, kaçakçılık yapmadık. Hakkımızla inşaat işi yapacaktık. Ancak Avrupalı devletler Libya'yı kışkırttı” diye konuştu,


ASLAN PAYI TÜRKİYE'NİNDİ


Artık Libya'dan umudu kestiklerini belirten Boztaş, şunları söyledi: “Sadece maddi değil, güvenlik konusunda da sıkıntılar var. Devletin giremediği bir yere özel firmaların girmesi çok zor. Libya'daki projelerin maliyeti 15 milyar dolardı. Kaddafi bu paranın 10 milyar dolarını Türk firmalarına emanet etmişti. Kaddafi, 10 milyar dolarlık bir pastayı Türkiye'ye verecekti. 5 milyar doları da diğer ülkelere ayırmıştı. Ancak bundan Avrupalı devletler rahatsız oldu ve Libya'ya müdahale yaptı.


Libya'daki vatandaş Türkiye'yi çok seviyor. Biz Libya'ya gittiğimizde her zaman sıcak karşılanıyoruz. Avrupalı birine göre bizi daha çok seviyorlar. Onlar da her şeyin farkında ama geçici hükümet Avrupa'nın elinde. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki karışıklıklar bitmiyor. Irak'a ihracat yok sadece Kuzey Irak'a ihracat var. Irak'ta muhatap alınacak bir devlet ve kişi yok.. İlerleyen yıllarda karışıklık düzelir ve Türkiye tekrar ilişkileri kuvvetlendirirse yavaş yavaş ticaret tekrar canlanır.”


Konya Merhaba