29 / 04 / 2024

Konyalı Milleral, Nijeryalı milyardere tesis kuracak!

Konyalı Milleral, Nijeryalı milyardere tesis kuracak!

BUA Group, Türk şirketi İttifak Holding’e ait Milleral adlı firma ile anlaşma imzaladı. Nijeryalı şirkete ait BUA Fodds, Nijerya’da günlük 2 bin 400 tonluk üretim kapasitesine sahip değirmen ve un öğütme tesisi kuracak.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü köşesinde ''Konyalı Milleral, Nijeryalı milyardere tesis kuracak'' konulu yazısını kaleme aldı. İşte o yazı... 

206 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya, Türk girişimciler için yeni iş imkanları yaratıyor. Enerji zengini ülkenin en önemli özel şirketlerinden birisi olan BUA Group’un yeni yapacağı gıda projesi bunlardan biri. Madencilik, çelik sanayi, çimento ve tarım alanında faaliyet gösteren, yıllık 2.5 milyar dolarlık ciroya ulaşan BUA Group, Türk şirketi İttifak Holding’e ait Milleral adlı firma ile anlaşma imzaladı. Nijeryalı şirkete ait BUA Fodds, Nijerya’da günlük 2 bin 400 tonluk üretim kapasitesine sahip değirmen ve un öğütme tesisi kuracak. 2021’de tamamlanacak tesis ile BUA Foods, bin 600 ton olan kapasitesini de 4 bine çıkaracak.

İmza töreninde konuşan BUA Group İcra Kurulu Başkanı ve şirketin sahibi Abdul Samad Rabiu, “Nijerya'da toplam 2.400 ton öğütme kapasitesine sahip yeni son teknoloji un değirmenlerimizi geliştirmek için Milleral ile bu ortaklığa adım attık. Gelecek yıl tamamlamayı planlıyoruz. Yeni tesis gıda işleme sektöründeki katılımımızı daha da derinleştirecek ve Nijerya ve Batı Afrika bölgesinde gıda güvenliğini artırmaya yardımcı olacak” dedi.

Nijerya'da bankası var

BUA Foods, şeker, pirinç, yemeklik yağlar, un değirmenciliği ve makarnada tarımsal değer zincirinde çeşitli yatırımlara sahip. Şirketin sahibi olan Abdul Samad Rabiu, 3.2 milyar dolarlık kişisel serveti ile Nijerya’nın 3’üncü, dünyanın da 716’ncı zengin iş adamı. Rabiu, ülkedeki önemli finans kuruluşlarından Nigerian Bank of Industry ve en büyük yemeklik yağ işleme şirketi olan Nigerian Oil Mills Limited'in de sahibi.

6 kıtada tesis kuruyor

Nijeryalı işadamının anlaşma imzaladığı Türk şirketi Milleral ise İttifak Holding tarafından 1989 yılında kuruldu. 1997 yılında değirmen sektöründeki ilk ihracatını Mısır'a komple değirmen fabrikası kurarak gerçekleştiren şirket, 2011’de de ABD’de ofis açarak Amerika kıtasına adım attı. Avustralya’dan Brezilya’ya kıtadaki dünyanın farklı ülkelerine Konya’daki fabrikasından ihracat yapan ve tesis kuran Milleral, Türkiye’nin Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 250 firması arasında yer alıyor.


Geri Dön