Kooperatif hisse devri nasıl olur?
Kooperatif ortaklığını devredilebilinyor. Hisse devir alacak kişinin, ortaklık şartlarını taşıması halinde, yönetim kurulu bu kişiyi ortaklığa kabul etmek zorunda kalıyor. Peki kooperatif hisse devri nasıl olur?
Kooperatif hisse devri nasıl olur?
Kooperatiflere gerçek kişilerin yanı sıra Kooperatifçilik Kanunu’nun 9. maddesine göre özel idareler, belediyeler, köyler gibi kamu tüzel kişileri ile cemiyetler ve dernekler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve kooperatifler üye olabiliyor. Ortak olma işlemleri gerçek ve tüzel kişiler açısından farklılık gösteriyor.
Kooperatif ortaklıklarının hissesini devretme hakkı da bulunuyor. Kooperatif ortaklğını devir alacak kişinin, ortaklık şartlarını taşıması halinde, yönetim kurulu bu kişiyi ortaklığa kabul etmek zorunda kalıyor. Peki kooperatif hisse devri nasıl yapılır?
Ortaklığı devir alacak kimsenin kooperatif hakkında araştırma yaparak, devredecek kimsenin gerçekten kooperatifin ortağı olup olmadığını, ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadığını, kooperatife borcunun bulunup bulunmadığını araştırmasında fayda bulunuyor.
Çünkü devir, tüm hak ve yükümlülükleri içerir. Devralan kişi, devreden kişinin tüm hakkına sahip olduğu gibi onun yükümlülüklerini de üstleniyor.
Kooperatif hisse devri, noter huzurunda gerçekleşiyor. Yapılan devir işleminden sonra, kooperatif yönetim kuruluna başvurulması gerekiyor. Yönetime yapılacak başvuru ayrı ayrı olabileceği gibi birlikte de yapılabiliyor.
Böylece kooperatif ortağının üyeliği sonlanmış olarak, kooperatif hissesini devralan kimsenin ortaklığı başlamış oluyor.
Bir kişinin kooperatif ortaklığını sona erdirebilecek diğer durumlar şu şekilde sıralanıyor.
- Ortağın kendi isteği ile ortaklıktan ayrılmak istemesi
- Ortaklık payının bir başkasına devredilmesi
- Ana sözleşmede belirtilen ve ortaklıktan çıkarılmayı gerektirecek herhangi bir durumun gerçekleşmesi
Kooperatif üyelik devir dilekçesi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com