Kooperatif ortağı kendi gayrimenkulünü satabilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper, 'İş yerlerini tapudan sattığı halde ortaklık devrini yapmayan kooperatif üyelerine nasıl bir işlem yapılabilir?İş yerini tapudan satın aldığı halde ortaklık devrini almayanlara nasıl bir çözüm bulunabilir?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'İşyerlerini tapudan sattığı halde ortaklık devrini yapmayan kooperatif üyelerine nasıl bir işlem yapılabilir? Yönetim kurulu bu üyelerin üyeliklerini sonlandırabilir mi? İşyerini tapudan satın aldığı halde ortaklık devrini almayanlara nasıl bir çözüm bulunabilir? İşletme kooperatifine geçmesi uzayan kooperatiflerde bu sorunlar maalesef yaşanıyor.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
İşyerlerini tapudan sattığı halde ortaklık devrini yapmayan kooperatif üyelerine nasıl bir işlem yapılabilir? Yönetim kurulu bu üyelerin üyeliklerini sonlandırabilir mi? İşyerini tapudan satın aldığı halde ortaklık devrini almayanlara nasıl bir çözüm bulunabilir? İşletme kooperatifine geçmesi uzayan kooperatiflerde bu sorunlar maalesef yaşanıyor. ● Y.G.
★ ★ ★ ★ ★
Okuyucumun sorusu pek çok kooperatif ortağını ilgilendirmektedir ve kooperatiflerin sınırsız uzayan ömürleri içinde önemli bir problemdir. Bir kimse kooperatif ortağıyken kendisine tahsis olunan gayrimenkulü satabilir. Bu ortaklık devri suretiyle olur.
Ortaklık devriyse tapuya gitmeden karşılıklı yazılı olarak yapılır. Kooperatif ortaklığı el değiştirdiğinde satan ortağa tahsis olunan daire yeni malike geçer. Bu, kooperatif ortaklığı sürüyorken ve bina halen kooperatif malıyken söz konusu. Kooperatifin tapuları ortaklar adına tescilinden sonra durum ne olur? Bu durumda, bağımsız bölümlerin satışı artık tapuda yapılır.
Ancak dairenin satışı kooperatif ortaklığının da devredildiği anlamına gelmez. Satışı yapan daireyi satmıştır ama kooperatif ortaklığı devam eder. Kooperatif ortaklığından istifa etmediği müddetçe kooperatife ait aidat ödemeleri de devam eder.
Bu husus çoğunlukla birbirine karıştırılır ve kooperatifler bundan yararlanmaya çalışır. Kooperatif daireleri tapuda ortaklar adına tescil ettikten sonra kooperatif yönetimi ayrılmalı, site veya bina yönetimi ayrılmalıdır. Bu nedenle daire sahibi bina yönetimine tabi olarak aidat ödemeli, kooperatif ortağı ise kooperatif aidatı ödemelidir.
★ ★ ★ ★ ★
Ancak genellikle kooperatifler sözleşme değişikliği yapıp işletme kooperatifine dönüşerek sonsuza kadar siteyi veya binayı yönetme eğilimi gösterirler ve bu da yanlıştır. İşletme kooperatifi siteye ait yönetimi yapılacak seçimle site yönetimine devretmeli, kendileri de sahip oldukları bağımsız bölüm kadar onların maliki sıfatı ile oy hakkına sahip olmalıdır.
Böyle tapu devirlerinde alana da satana da hukuki durumu dışında bir işlem uygulanmaz. Zira artık satan mülkiyet hakkından istifade ile tasarrufta bulunmaktadır.