30 / 04 / 2024

Kooperatif ticaret yapmaz, ortaklarına konut satamaz

Kooperatif ticaret yapmaz, ortaklarına konut satamaz

Posta Gazetesi hukuk köşesi yazarı Tamer Heper Türkiye gayrimenkul sektöründe başıboş kalan bir alan olan kooperatif konusunu ele aldı. Heper,  kooperatiflerin ortaklarına konut satamayacağını dile getirdi



Bir kooperatif dairesini devraldım ama kooperatif asansör ve yangın merdiveni için ayrıca para istedi. Benim dairede mutfak değişikliği istedim yapıldı onun parasını ödedim şimdi yine asansör ve yangın merdiveni parası istiyorlar. Kooperatifin bu şartlarla satış hakkı var mı Kat irtifakı tapusu çıkarılırken hissemi eşime devrettim ama kooperatif hâlâ beni borçlu çıkarıyor buna hakkı var mı H.D.

Kooperatifler ne yazık ki başıboş kaldı. Kooperatifler ortaklarına maddi menfaat beklemeden yarar sağlayacak kuruluşlarken ticari şirketlere dönüştü. Kanunun boşlukları da kooperatiflerden yana dolduruldu. Bir kere kooperatifler daire satmaz. Yapı kooperatifleri ortaklarına, kâr amacı gütmeden daire veya işyeri yapar. Sonuçta elinde daire kalırsa ancak genel kurul karan ile satabilir.

Sonra, projesinde asansör ve yangın merdiveni varsa (ki olması lazım) bunlar için ayn para almaz, inşaat yapım giderinin içindedir. Bundan sonra anlatacaklarım ise sadece sizin değil kooperatif ortaklarının yüzde 90'ının problemi. Bir kere kat irtifakı kurulur ve dairelerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanırsa veya kat mülkiyet tapulan çıkarılırsa, artık kooperatif siteden elini çeker, siteyi kat mülkiyeti mevzuatına göre site yönetim kurulu yönetir. Sizin sitede artık kat mülkiyeti var, dolayısı ile kooperatif artık siteyi yönetemez. Fakat ne yazık ki istisnai de olsa bu halde dahi siteye ait borçları kooperatifin isteyeceğine dair kararlar çıkmıştır. Ancak bu kararlar yanlıştır. Böyle bir uygulama kat mülkiyeti mevzuatını bertaraf eder ki buna kimsenin hakkı yoktur. Size çıkarılan borcun kaynağını bilmek lazım. Site borcu ise devir tarihine kadar borç sizin, devirden itibaren eşinizindir. Ancak bu halde dahi kooperatifin bu borcu talep hakkı olup olmadığı tartışmalıdır.

Tamer Heper/Posta


Geri Dön