Köşe yazıları

Kooperatifte başlayacak inşaatta hak sahibi olma durumu!

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında kooperatifte başlayacak inşaatta hak sahibi olunabilir mi ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplıyor.

1999 depreminde evimiz yıkıldı, 2012 yılında bu yerde bir kooperatif kurulmuş. Kooperatife üye kaydetmişler, biz üç kardeşi üye kaydetmediler. Şimdi 2016 da inşaat başlayacakmış. Bizim bu kooperatifteki hakkımız nedir? 


Durumunuz ilginç ve öyle bir mektuptaki üç-beş cümle ile halledilebilecek gibi birşey değil. Sebebi şu: Sizin sahibi bulunduğunuz bir arsada inşaat yapabilmek için önce sizinle bir anlaşma yapılmış olması şart. Size ait bir arsa üzerinde sizden izinsiz bir inşaat yapılamaz. Herhangi bir yerde bir kooperatif kurulmuş olabilir. Kooperatifler arsa üzerine kurulmaz. Önce bir kooperatif kurulur, sonra o kooperatif inşaat yapmak için arsa arar. Bulduğu arsaların sahibi ile anlaşır, ya para ile satın alır veya kat karşılığı anlaşma yapar, inşaata ondan sonra başlar. Sizinkinde ise sanki sizin arsa üzerinde kooperatif inşaata başlatacakmış gibi ve sizin haberiniz yokmuş gibi. Böyle bir şey olmaz. Onun için sorunuzun karşılığını böyle bir mektupla veremem. Aklıma gelen hususlar şunlar. Şayet deprem felaketzedeleri için bir kooperatif kuruldu da depremde zarar görenler bu kooperatife ortak olarak alınıyor ise buna sizin müracaatınız aranır, kendiliğinden ortak olunmaz. Şayet sizin arsanız üzerinde inşaat yapılacak ise ya tapuda bu yer size ait olarak görünmüyordur veya işin içinde hileli bir davranış vardır. Arsa sizin ise, inşaata izin vermemek gibi sınırsız haklannız vardır,şayet hukuken arsa sizin değil ise olsa olsa kooperatife ortak olma talebiniz söz konusu olacaktır. Ancak anlattığınız, mahallinde araştırmayı gerektirecek önemde olduğu için mahallinde çalışan bir meslektaşımla işbirliği yapmanızda yarar görürüm. 


Posta/Tamer Heper