Kooperatiften alınan evin satışında değer artış kazancı vergisi!
Gelir vergisi mevzuatı gereğince, taşınmaz malların elden çıkarılmasında değer artış kazancı vergisi de ödeniyor. Peki, kooperatiften alınan evin satışında değer artış kazancı vergisi ödenir mi?
Kooperatiften alınan evin satışında değer artış kazancı vergisi!
Gelir vergisi mevzuatı gereğince, taşınmaz malların elden çıkarılmasında değer artış kazancı vergisi de ödeniyor.
Vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği olarak belirtiliyor.
Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.
İktisap bedeli, bazı durumlarda kişi tarafından belirlenemiyor. Örneğin, kooperatiften alınan evin satışında değer artış kazancı vergisi ödenecek mi? Beyanname verilecek mi?
Arazi vasfında iktisap edilen gayrimenkulün belediyelerce ifraz ve taksim işlemine tabi tutularak satılması halinde iktisap tarihi olarak arazinin iktisap edildiği tarih değil, belediyenin ifraz işlemi sonucu arsa vasfını kazanarak, cins tashihi yapıldığı tarihin esas alınması gerekir.
Arsa olarak iktisap edilen gayrimenkul üzerine bina inşa edilmesi veya söz konusu gayrimenkulün kat karşılığı verilmesi sonucu alınan gayrimenkullerin tapuya tescili, cins tashihi sayılarak tapuya tescil tarihinin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.
Gayrimenkullerin ivazsız şekilde iktisap edilmesi değer artışı kazancının konusuna girmemektedir. Bu çerçevede ivazsız olarak iktisap edilen gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak alınan gayrimenkullerin, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir, değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com