29 / 04 / 2024

Kop Tüneli'nde çalışmalar yeniden hızlandı!

Kop Tüneli'nde çalışmalar yeniden hızlandı!

Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayan en önemli arterlerden biri olan Kop Tüneli'nde çalışmalar yeniden hızlandı...



Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayan Erzurum-Trabzon kara yolundaki Kop Geçidi'nde killi zemin nedeni ile yavaşlayan tünel inşaatı çalışmalarına yeniden hızlandı.
 
Anadolu Ajansı'nda yer aşan habere göre; Erzurum ile Bayburt arasındaki Kop Geçidi'nde yapılan tünelin inşaatı devam ediyor. Kış aylarında buzlanma sebebi ile özellikle ağır tonajlı araçların geçmekte zorlandığı, zaman zaman tipi nedeniyle kapanan Kop Geçidi, tünelin açılması ile sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak.

Sürücüler, mevcut haliyle 45-55 dakikada geçilen Kop'u, tünelin bitmesiyle 15-20 dakikada geçebilecek.

Tünelin açılmasıyla yol 6,5 kilometre kısalacak ve kış aylarında güvenli ulaşımın yanı sıra yakıt tasarrufu sağlanacak.

Delme işleminde ilk yarı tamam

Delme işlemi süren ve 13 kilometrelik iki tüpten oluşan Kop Tüneli'nin 6,7 kilometrelik kazı ve desteklemesi, 1,6 kilometrelik de nihai kaplama beton seviyesi bitirildi. 

Bölgede çalışmaları süren tüneller arasında stratejik yönüyle ön plana çıkan Kop Tüneli, ayrıca İran'ın Karadeniz ile bağlantısını da sağlayacak.

2022 sonunda tamamlanması hedefleniyor

Erzurum Valisi Okay Memiş, Kop Tüneli projesinin yarısının tamamlandığını ve çalışmaların son hızla devam ettiğini belirtti. 

Kop Tüneli'nin bölgenin kaderini etkileyeceğinin altını çizen Memiş, "Tünel inşaatı esnasında jeolojik zeminde karşılaşılan kil nedeniyle bir süre işler yavaş işledi fakat şu an inşaat çalışmaları tekrar hız kazandı. 2022 sonunda ışığı göreceğiz. Tünel sadece Erzurum'a değil bölgeye katkı sağlayacak." dye konuştu.

Memiş, inşaatı süren ce tamamlandığında Türkiye'nin en uzun tüneli olacak Trabzon-Gümüşhane arasındaki Zigana ile Rize ile Erzurum arasındaki Ovit tünellerinden sonra Kop Tüneli'nin de bölge için çok önemli bir proje olduğuna vurgu yaptı.

Memiş, tünel çalışmalarının titizlikle devam ettiğini söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti; 

"Kop Tüneli, Erzurum'da ve bölgede devam en önemli en stratejik tünellerden birisidir. Kop, Erzurum'u Trabzon'a bağlayan geçitlerden birisi olacak. Burası Türkiye'nin önemli projeleri arasında yer alıyor. Müteahhit firmayla görüşmeler yapıyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğümüz, ilgili bakanlıklarımız ve Erzurum milletvekillerimizle çalışmaları sürekli takip ediyoruz. Yapılan istişareler sonrası yavaş işleyen çalışmalar yeniden hız kazandı, 2022 yılı sonunda projenin bitmesi hedefleniyor."

İran, Kop Tüneli sayesinde Karadeniz'e bağlanacak

Vali Memiş, Kop ve Zigana tünellerinin tamamlanması ve yapılacak diğer yol çalışmaları sayesinde Trabzon-Erzurum kara yolundaki ulaşım süresinin 1,5-2 saate ineceğini belirtti. 

Memiş, "Trabzon-Erzurum arası ve daha sonra doğuya İran'a ulaşan çok önemli ve milyonlarca aracın geçtiği bir destinasyon projesi olan Kop, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bir noktada. Üretimde ve pazarlamada deniz limanları ile havalimanları çok önemlidir. Bu konuda İran da Karadeniz'e bağlanmış olacak. Bölgede yapımı devam eden tüneller bitince Erzurum olarak bunun en kısa sürede faydasını göreceğiz." ifadelerini kullandı.


Geri Dön