Genel

Köprü ve otoyollar, 2012 sonuna kadar özelleşiyor!

Vatandaşların bayramlarda ücretsiz geçebildiği köprüler 2012'de satışa çıkıyor. En büyük endişe ihale bedelinin bayram ziyaretine giden vatandaşlardan çıkartılması

Köprü ve otoyollar, 31 Aralık 2012 tarihine kadar özelleşecek. Bu kararla birlikte Ulaştırma Bakanlığı'nın bayramlarda köprü ve otoyollarda uguladığı ücretsiz geçişler de tarihe karışacak. Özelleştirmenin ilk ayaklarından biri ise İstanbul'daki köprü ve otoyollar olacak. Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin de işletmecilikleri bu kararla birlikte özelleştirilecek. Otoyol ve köprülerin işletmesini alan firmalar ise yatırımlarının karşılığını bayramlarda vatandaşın faydalandığı ücretsiz geçiş uygulamasının sona erdirilmesiyle yatırımlarının karşılığını birkaç yılda geri almış olacak.

İŞLETMECİLİK ÖZELLEŞECEK

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, aralarında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin de bulunduğu köprü, otoyol ve bunların üzerlerindeki tesislerin işletme hakları devredilecek. Tek paket halinde gerçekleşecek ihaleyle, söz konusu yerler 25 yıl süre ile özelleştirilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü, özelleştirme sonrasında denetim ve kontrol yet-kisine sahip olacak.

ÖZELLEŞEN İDO DA BAYRAMI GÖSTERMEDİ

Özelleştirme sürecinin ardından bayramlarda ve tatil günlerinde vatandaşların yoğun olarak kullandıkları İDO'da adeta kâbus günlerine döndü. Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu tarafından işletilen İDO uyguladığı fiyat politikası ile bayram ve tatil günlerinde fahiş fiyattan bilet satarak vatandaşların tepkisine neden olmuştu. İDO'daki uygulamaları nedeniyle eleştirilere neden olan Tepe-Akfen grubu karayolları özelleştirmelerinde adı geçen şirketler arasında bulunuyor.
Yeni Şafak