16 / 05 / 2024

Koray Yavuzer: İstanbul 'a Bauhaus Okulu mantığı gelmeli!

Koray Yavuzer: İstanbul 'a Bauhaus Okulu mantığı gelmeli!

Mimar Koray Yavuzer kentsel dönüşüm konusunda 1919 'da Walter Gropius tarafından kurulan ve Nazi rejiminin emriyle kapatılan Bauhaus Okulu 'nun mantığının 21. yüzyıla adapte edilmesini tavsiye etti



Kentsel dönüşümde 1919 'da Walter Gropius tarafından kurulan ve Nazi rejiminin emriyle kapatılan Bauhaus Okulu 'nun mantığının 21. yüzyıla adapte edilmesini tavsiye eden Mimar Koray Yavuzer, “Bauhaus'a göre mimarlık, ressamlık, heykeltraşlık ve zanaatkarlık içiçe olmalı  ve kentler bu gözle yapılandırılmalı. Bizler de dönüşümü çok yönlü olarak ele almalıyız ” diye konuştu.

Planlamayı yapacak doğru bir komitenin kurulması gerektiğinin altını çizen Yavuzer, mimarlar, mühendisler, sosyologlar, ekonomistler, planlamacılar, peyzaj mimarları ve sanatçıların olması gerektiğini kaydetti. İstanbul 'a planlanan dönüşümün yıkıcı bir savaş ya da deprem sonrasında   ihtiyaçtan doğmadığını belirten Yavuzer, yapılacak işin kökten olması gerektiğini n kabul edilmesini istedi. “Öncelikler belirlenip ona göre optimum ve ileriye dönük planlar yapılmalı ” diyen Yavuzer, “Önemli olan ekonomik, ekolojik ve sosyal anlamda sürdürülebilir bir planlama olması.   İnsanlar ikamet etmek için önce kentten kaçtı, trafik sorunu karşısında sonra yeniden döndü. Kent merkezlerinde ise doğa merkezli bir yaşam kurulmalı. Aksi takdirde doğadan kopulduğunda insanlarda hastalıklar ve ruhsal çöküntüler baş gösterir ” diye konuştu.

Kentte gün içinde nefes alınabilecek alanların olmasını tavsiye eden Yavuzer, devlet teşvikleriyle iş yerlerinin ve plazaların merkezdeki sayılarının artırılarak etrafında bol yeşillikli yaşam alanları sunulmasını tavsiye etti.

Dönüşüm Reçetesi:
1- Walter Gropius 'un Bauhaus okulunun mantığını 21. yüzyıla adapte edilmeli.
2- Mimarlar, mühendisler, sosyologlar, ekonomistler, planlamacılar, peyzaj mimarları ve sanatçılardan   kurulan bir komite   planlamayı yapmalı.
3- “Öncelikler belirlenip ona göre optimum ve ileriye dönük planlar yapılmalı.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com


Geri Dön