Kent Haberleri

Kordon'da 2013 yılındaki işgal harcındaki artış, esnafın tepkisini çekti!

200 metrekarelik bir dükkanın yaklaşık 6 bin lira olan ücretinin yüzde 150 oranında artarak 16 bin liraya yükselmesine tepki gösteren Kordon esnafı, bir toplantı yaparak sıkıntılarını dile getirdi...


Kordon'da 2013 yılındaki işgal harcındaki artış, esnafın tepkisini çekti. 200 metrekarelik bir dükkanın yaklaşık 6 bin lira olan ücretinin yüzde 150 oranında artarak 16 bin liraya yükselmesine tepki gösteren Kordon esnafı, bir toplantı yaptı. Bakanlar Kurulu'nun belirlediği işgaliyeyi çok yüksek bulan esnaf, Maliye Bakanlığı'na işgal harcının makul düzeyde artırılması için İzmir Ticaret Odası kanalıyla başvuruda bulunma kararı aldı. İTO Meclis Üyeleri Ercan Çelikkaya, Adnan Koç, Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ve çok sayıda esnaf ve işadamının katıldığı toplantıda İTO Mali Danışmanı, Yeminli Mali Müşavir Dr. Mustafa Bulut da yer aldı. İTO Mali Danışmanı Dr. Mustafa Bulut, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar ile daha önce belediyelere ait olan işgal harçları dahil bazı harçların tutarının belirlenme yetkisinin Bakanlar Kurulu'na geçtiğini hatırlattı. 

Bakanlar Kurulu'nun bu yetkisini 21 Ekim 2013 tarihinde kullandığını dile getiren Bulut, "Buna göre İzmir'deki belediyelerin için büyük bölümü için işgal harç tutarı 2013 yılından geçerli olarak metrekaresi 2,5 TL olmuştur. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı öncesi İzmir'deki farklı belediyelerce belirlenmiş farklı harç tutarları mevcuttu. Bu tutar metrekarede 1 lira civarındaydı. Dolayısıyla İzmir için 2013 yılında işgal harcı metrekare tutarı yüzde 150 oranında artmış oldu. Bir vergi türünde bir yılda gerçekleşen bu düzeyde bir artışın makul sayılamayacağı kuşkusuzdur. Bu sebeple bu konuda Maliye Bakanlığı'na bahis konusu harç artışlarının makul seviyeye çekilmesi yönünde bir görüş yazılması uygun olacaktır" dedi. 



Yeni Asır