Ulaşım

Körfez Geçiş Köprüsü en büyük orta açıklıklı köprüler arasında 4. sırada!

Körfez Geçişi Köprüsü 1.550 metre orta açıklığı ve toplam 2.682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı köprüleri arasında 4. sırada yer alacak.


İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyeleri, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan İstanbul-Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin Körfez Geçişi Asma Köprüsü inşaatına teknik gezi düzenledi.

İstanbul-Bursa arasını 1 saate, İstanbul-İzmir arasını ise 3.5 saate düşürecek olan Körfez Asma Köprüsü inşaatını yerinde inceleyen mühendisler, çalışmaları yakından görme fırsatı buldu. Gezi öncesi Karayolları Asma Köprü Başmühendisi Erdoğan Dedeoğlu tarafından verilen brifingi dinleyen mühendisler, proje hakkında detaylı bilgiler edindi. Dedeoğlu, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü inşaatında 1250 kişinin, toplam projede ise 4500 kişinin gece gündüz çalıştığını ifade ederek, köprü inşaatının hem karada, hem de denizdeki çalışmalarla eş zamanlı ilerlediğini kaydetti. Dedeoğlu, proje kapsamında yapılacak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün 1550 metre orta açıklığı ve toplam 2682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alacağınısöyledi.


“KULE KESON TEMELLERİ DENİZ TABANINA YERLEŞTİRİLDİ”


Çalışmalar hakkında bilgi veren Dedeoğlu, “Tamamlandığında İzmit Körfezi'ni, kuzey kıyısında bulunan Dilovası'ndan güney kıyısında bulunan Hersek Burnu'na bağlayacak olan köprünün en önemli yapı elemanlarından olan kule keson temelleri, önce güney ankraj bölgesindeki (Hersek) kuru havuzda, daha sonra Kaytazdere mevkiindeki ıslak havuzda 2 aşamada tamamlandı. Sonra ise kule keson temelleri yüzdürülerek köprü kule noktalarına getirilip, burada çok hassas batırma tekniği yöntemiyle daha önceden denizin 40 metre derinliğine çakılan çelik kazıklar ve granürel dolgu malzeme dolgusu ile iyileştirilen deniz tabanına yerleştirildi ve imalatlar bu aşamada denizde devam etti.” diye konuştu.

Görevli şirketi oluşturan Nurol, Özaltın, Mak-yol, Yüksel, Astaldi ve Göçay firmaları taahhüdü altında devam eden İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün alt taşeron Japon IHI-ITOCHU konsorsiyumu tarafından ileri teknoloji ile yapıldığını anlatan Dedeoğlu, köprünün yüksek hızlı rüzgara karşı teste tabi tutularak inşa edildiğini ve büyük ölçekli depremlere karşı dayanıklı olacak şekilde projelendirildiğini söyledi.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu tamamlandığında 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak ve proje kapsamındaki asma köprü 2015 yılı sonunda tamamlanacak.

Geziye katılan İMO Bursa Şube üyeleri ise, asma köprü inşaatının mühendislik başarısı olduğunu söylerken, çalışmaları yakından takip etmenin mesleki gelişim açısından son derece yararlı olduğunu ifade etti.



Türkiye Gazetesi