Kent Haberleri

Körfez Geçiş Köprüsü'nde halat neden koptu?

Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Köse, Yalova'da geçen ay Körfez Geçiş Köprüsü'nde meydana gelen halat kopmasıyla ilgili açıklama yaptı..

Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Köse, Yalova'da geçen ay Körfez Geçiş Köprüsü'nde meydana gelen ve Japon Mühendis Kishi Ryoichi'in intihar etmesine neden olan halat kopmasıyla ilgili olarak, "Bu bağlantı elemanları yerli üretimdi. Yurtdışına teste gönderdik. Henüz test neticeleri gelmedi. İlk tespitimiz üretim hatası olduğu yönündedir" dedi.


Yalova'da Vali Selim Cebiroğlu başkanlığında toplanan İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Köse, 'Catwalk' (kediyolu) adı verilen halatın kopması olayıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.


İKİ ROTTAN BİRİ KESİLDİ


Köse, 21 Mart günü deniz trafiğinin durmasına neden olan küçük bir kaza yaşandığını belirterek,  şöyle konuştu:


"'Kedi yolu' tabir ettiğimiz, inşaatlarda çalışma iskelesi gibi kalıcı bir yapı olmayan kedi yolunda bir kopma oldu. Onun söküm ve yeniden yapılması için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kedi yolundaki kazadan dolayı kısa bir gecikme olacaktır. Bu gecikmeyi kalan imalatlarda hızlandırarak kapatmayı hedefliyoruz. Malzemelerin tamamı dışarıdan geliyor. Orada halat kopması gibi bir şey söz konusu değil. Halatların kulelere bağlandığı, kirişleri taşıyan 8 santimetre çapında iki tane rot var. Bu rotun bir tanesi kesiliyor. Bunlar çift rot. Biri kesilince yük diğerine biniyor. Diğerini kesemiyor, gövdeden koparıp alıyor ve denize düşüyor. Bu bağlantı elemanları yerli üretimdi. Yurtdışına teste gönderdik. Henüz test neticeleri gelmedi. İlk tespitimiz üretim hatası olduğu yönündedir. Bu laboratuvar testleri sonucunda kesin rapora bağlanacaktır."


"GERÇEKTEN GÖRMÜŞ OLSAYDI ÖNLEMİ VARDI"


Meydana gelen olayın köprüye kalıcı bir etkisinin olmadığını sözlerine ekleyen Köse, Japon mühendisin intiharına da değindi. Köse, "Basında yer alan ‘Japon mühendis gördü, şantiyeyi tatil etti' gibi haberlerin doğruluğu yok. Gerçekten görmüş olsaydı önlemi vardı. Görmüş olsaydı böyle bir şey yaşanmaz, önlemi vardı, alınırdı. Bu basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır" diye konuştu


Zaman