Korona döneminde ev-sahibi kiracı ilişkileri nasıl olmalı?
Koronavirüs salgını, tüm dünyada ekonomiyi de olumsuz olarak etkiliyor. Peki korona döneminde ev-sahibi kiracı ilişkileri nasıl olmalı?
Koronavirüs salgını, tüm dünyada ekonomiyi olumsuz olarak etkiliyor. Sağlık, gıda, lojistik gibi birkaç zorunlu sektör dışında neredeyse tüm sektörler işlerini durdurdu. Para akışının kesilmesi, işsiz kalma, ücretsiz izin gibi bazı sebeplerle insanlar, fatura, kira gibi giderlerini ödemekte zorluk çekiyor. Bu noktada işyerleri için 1 Mart-30 Haziran 2020'ye kadar işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye nedeni oluşturmayacak kararı alındı. Fakat bu karar konutlar için geçerli olmasa da birçok kiracı bu süreçte kiralarını ödeyemiyor. Bu da ev sahipleri zora sokuyor.
Emlak danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran da zor bir süreçten geçildiğini dile getirerek karşılıklı anlayışa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Kiralar ödenemiyor
Son dönemde dünyada ve ülkemizde birçok insan kira ödemekte zorlanıyor diyen Evrim Başaran, “Maalesef zor bir zamandan geçiyoruz. Şu an ülkemizde konut kiralarıyla ilgili bir karar yok. Ancak bu süreçte bazı ev sahipleri, zorlanan kiracılarından kiranın bir kısmını alma, erteleme ya da hiç almama gibi seçeneklerini uyguluyor” diye konuştu.
Kiracı ve ev sahipleri arasında karşılıklı anlayış ile bu sürecin atlatılması gerektiğini söyleyen Başaran, ev sahiplerine yönelik olarak “Yıllardır kirasını günü gününe ödeyen kiracınızı bir süre idare etmek hem sizin hem de onun için iyi olacaktır. İnsani olmamasının yanında böyle bir zamanda kiracınızı evden çıkarmak evinizin uzun bir süre boş kalabilme ihtimali nedeniyle sizin için de mantıklı olmayacaktır” dedi.
Bahanesi olmasın
Diğer bir yandan Başaran, kiracıların da bu dönemi suiistimal etmemesi gerektiğini belirtti. “Eğer gelirinizde bir sıkıntı yoksa kiralarınızı mutlaka ödemeniz gerekir” diye konuşan Başaran, bazı insanların tek gelirinin kira olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Unutmayalım ki sadece kira geliriyle geçinen birçok insan var. Bu insanların kirasını ödememek onları çok zor durumda bırakacaktır. Özellikle de böyle bir dönemde bencil olunmaması gerekir.”
İş yerlerine erteleme
Evrim Kırmızıtaş Başaran, iş yeri kiralarında ise durumun farklı olduğunu dile getirdi. Resmi Gazete’de yayınlanan 1 Mart-30 Haziran 2020'ye kadar işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağı kararına değinen Başaran, “Bu nedenle kiracınız kirasını ödemese dahi çıkarma yetkiniz bulunmuyor” dedi. Koronavirüs tehdidinden kurtulacağımız günü umutla beklediklerini belirten Başaran, “Mülk sahipleri ve kiracılar olarak evlerimizde kalalım ve birbirimize destek olmaya çalışalım” dedi.
Koronavirüs kira sözleşmelerini nasıl etkileyecek?