Sektörel

Korona Virüsü ekonomileri nasıl etkileyecek?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci "Korona Virüsü ekonomileri nasıl etkileyecek?" başlıklı yazıyı kaleme aldı. İşte Kireçci'nin Corona virüsü ile ilgili yazısı...

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci "Korona Virüsü ekonomileri nasıl etkileyecek?" başlıklı yazıyı kaleme aldı. İşte Kireçci'nin Corona virüsü ile ilgili yazısı...

1) 46 yaşında birisi olarak söylüyorum: Biz bu yaşımıza kadar dünyanın en sorunsuz dönemlerinden birisini yaşadık. İnsanlık tarihinde yaşanılan sıkıntılara baktığımızda bizim yaşadıklarımız bir "hiç" hükmündeydi.

2) Korona ilk virüs salgını değil. Son virüs salgını olmayacak. İnsanlığa diz çöktürmeye çalışanlar yeni virüsleri peşkeşe gönderirse sürpriz olmasın. Her türlü virüse hazırlıklı olalım. Her günümüzü bundan sonraki hayatımızın ilk günü gibi yaşayalım.

3) Bu virüsü yayaların temel hedefi dünya nüfusunu 400 milyon seviyesine indirmek. Bunu gerçekleştirene kadar ataklarına devam edecekler. Birileri bunları engellemezse:)

4) Dünya genelinde liderler virüsten memnun. Çok az bir kısmı gelişmelere üzülüyor. Çünkü Korona sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerinde yük olanları hedefliyor. Bu kitle devletlerin ve milletlerin sırtında yük olarak algılanıyor. Liderler yükten kurtulduklarını düşünüyor.

5) Ama gözardı ettikleri şu: Bugün 60 yaş üzerini hedefleyen virüsler yarın 0-12, 12-18, 18-30 veya 30-50 yaş arasındakileri hedefleyebilir. Ya da sadece kadınları veya sadece erkekleri hedefleyen virüsler yayılabilir.

6) Bu bir deneme salgını da olabilir. Devamında etnik kimliklere, dinlere veya mezheplere göre virüsler de geliştirilebilir. Bu işin sonu yok. Şimdilik komplo teorisi gibi görünen bir çok gerçeği zamanla hepimiz kabul eder hale geleceğiz.

7) Doğal afetlerle ve felaketlerle hayat içinden çıkılmaz hale getirilecek. Geliyor da... Buna bir ekonomik krizler eklenecek. Ayrıca dünyada bildiğimiz tüm fiyatları unutacağımız bir döneme giriyoruz.

8) 2019 yılında Rusya petrol varil fiyatlarının 2020'de 25 doları görebileceğini açıkladığında "Bunlar neyin peşinde?" diye düşünüyordum. ABD ve Çin ticaret savaşında anlaşma sağlandığında altının ons fiyatı yükselirken "Piyasalar yeni bir kötü gelişmeyi fiyatlıyor" demiştim.

9) Korona ile başlayan süreçte yeni bir ekonomik düzen kurulacak. Bu düzende eski bildiklerimizin çoğunu unutacağız. Geçmiş ekonomik düzenin kriterleri ile gelecek ekonomi düzenini anlayamayız.

10) Küresel finansçıların yeni borçlanmalar ile devletler üzerindeki etkinliği artacak. Eskiye oranla nüfuzları daha fazla olacak. Ulus devletlerden bir başkaldırı gelmezse her kararı alırken küresel finansçıların temsilcilerinin gözlerinin içine bakacaklar. Onaylarını alacaklar.

11) Devletlerin, şirketlerin, hanelerin ve bireylerin borç yükü artacak. Hem ana para hem de faiz artacak. Bugün 260 trilyon doları aşan borç yükü gelecek 10 yılda en az ikiye katlanabilir. Kürsel finans yöneticileri daha yüksek oranla  borç vermek için elinden geleni yapacak.

12) Başta altın olmak üzer kıymetli madenlerde aşağı ve yukarı yönlü çok sert hareketler görebiliriz.  Petrolde de aynı şekilde... Düştüğü süreden daha kısa sürede çok daha fazla yükselebilir. Petrol fiyatlarının tavan yapması Rusya ile Suudilerin anlaşmasına bağlı:)

13) Dünya borsalarında çok büyük satış dalgası var. Borsalar henüz dip yapmadı. Dip yaptığında bu hisseler küresel finansçıların yatırım şirketleri ve fonları tarafından toplanacak. Hem de öldü paralara... Değerinin çok çok altında fiyatlarla...

14) Bir devrin çok değerli şirketlerinin el değiştirdiğine tanıklık edeceğiz. Hem de hiç umulmayan fiyatlarla... Bu el değiştirme sahipleri ve hissedarları için çok acı olacak.

15) Devletler kendi borsalarında alım yapmazlarsa hisseler sudan ucuz hale gelecek. ABD ve Almanya başta olmak üzere bir çok ülke buna hazırlanıyor.

16) Dünya borsalarında gıda ve sağlık alanındaki şirketler uzun vadede daha değerli hale gelecek. Yazılım şirketlerinin bazılarına güç yetmeyecek:) Neyin, ne olacağı belli değil. sadece gelişmeleri takip edin.

17) Dünya genelinde servetler el değiştirecek. Servetine servet katanlar olduğu gibi servetini sıfırlayanlar da olacak. Kimler servetine servet katabilir? Kimler servetini kaybedebilir? Bunları konuşmak için erken.

Ekonomiler nereye koşuyor

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın