Sektörel

Koronavirüs sebebiyle kira indirimi talep edilebilir!

Alanyalı oda başkanları, mülk sahiplerine çağrıda bulundu ve şu zor günlerde kira ödemeleri noktasında esnafa destek olmalarını rica etti. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak ise, kiracılara hukuki süreçleri açıkladı...

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler ve ticari hayatın önemli ölçüde aksaklıklara uğraması, kira ilişkilerinde de önemli problemler yaratıyor. Önümüzdeki günlerde yaşanan kira sorunlarının önemli bir kısmının mahkemelere taşınması öngörülüyor.

Yeni Alanya Gazetesi'nde yer alan habere göre; konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, 2011'de yaşanan Van Depremi’nden sonra verilen bir yargı kararının, bugün birçok kira probleminin çözümü bakımından emsal olabileceeğini belirtti.

Bugünlerde yaşanan kira ilişkilerindeki sorunların mahkemeye taşınması sonucunda hakimlerin karar vermekte zorlanacağına dikkat çeken Umut Yeniocak, “Çünkü hukuken bütün kira sözleşmelerini kapsayacak tek bir çözüm yöntemi sunulamaz. Her sözleşme ilişkisinin kendi özel koşulları değerlendirilerek sonuca varılmalıdır. Kira problemlerinin çözümü bakımından, geçmişte yaşanan benzer mücbir sebep süreçlerinde kira sözleşmeleriyle ilgili verilen yargı kararlarından faydalanmak gerekir" diye konuştu.

'TİCARİ HAYATIN DURMA NOKTASINA GELMESİ'

Özellikle Van Depremi’nden sonra verilen bir yargı kararının, bugün birçok kira probleminin çözümü bakımından emsal teşkil edeceğine vurgu yapan Yeniocak, “Van depreminden hemen önce, bir işyeri için yüksek bedelli bir kira sözleşmesi imzalayan kiracı, depremden sonra şehirdeki ticari hayatın durma noktasına gelmesi gerekçesiyle, kira bedelinin indirilmesi için mahkemeye başvurması üzerine Yargıtay, kiracının, deprem sonrası şehirdeki ticari hayatın olağanüstü biçimde yavaşladığı yönündeki iddiaları hakkında bilirkişi raporu alınması gerektiğini, gerçekten bu iddialar doğruysa, kira bedelinde bir miktar indirim yapılması gerektiği yönünde karar vermiştir. Benzer başka kararlar da var” şeklinde konuştu.

'DURUMUNUZU VE İNDİRİM TALEBİNİZİ KONUT/İŞYERİ SAHİBİNİZE YAZILI OLARAK BİLDİRİN'

Koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler ve ticari hayatın olağanüstü bir sürece girdiği bugünlerde, zor durumda kalan kiracıların benzer bir savunmayla, bu süreç boyunca kira bedellerinin indirilmesini talep etme haklarının olduğuna dikkat çeken Yeniocak, yaşadıkları durumu ve indirim taleplerini zaman geçirmeden iş yeri ya da konut sahiplerine yazılı olarak bildirmeleri gerektiğini ifade ediyor. İşyeri ya da konut sahibinin bu talebi kabul etmemesi durumunda ise yargıya başvurulabileceğini belirtiyor.

BU AÇIKLAMALAR ALANYA'YI DA ÇOK YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Yıllardır dükkan kiralarının fahiş düzeyde olmasına ilişkin tartışmaların yapıldığı Alanya'da, kriz dönemlerinde kiracı esnaf ve temsilcilerinin dükkan sahiplerine yaptığı "Kira indirimi" çağrıları konuşulmaya başlanır. Alanya'nın biri devlet, diğeri vakıf olmak üzere iki üniversitesinin hızla büyümeye başlaması, öğrenci sayılarının artmasıyla şehirdeki ev kiralarında da hızlı bir artış meydana geldi. Koronavirüs salgını Alanya ekonomisinin bel kemiği sektörü turizmi vurması, ticaretin durma noktasına gelmesi, Doç. Dr. Umut Yeniocak'ın bu açıklamasındaki tüm şartların yaşandığını gözler önüne seriyor. Bu yüzden, salgın sürecinde iş yeri ya da ev sahibinden istediği kira indirimine cevap bulamayan ya da reddedilen Alanyalı kiracıların Yeniocak'ın tavsiyelerini dinlemeleri gerekiyor.

DEMİR: VİCDANSIZ MÜLK SAHİPLERİ VAR

Alanya’daki mülk sahiplerine konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasını anımsatan Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir, bu süreçte kiracıların yanında olunması gerektiğini belirtti. Demir, "Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Ya öteleyecekler ya da bu birkaç aylık zor dönemde kira almayacaklar. Mülk sahipleri arasında ne yazık ki menfaat dönüyor. Mesela benim de kiracım var. Veremedi, ben de zorlamadım. Benim örnek olmam lazım, elimden geleni yapıyorum. Tabii bazı mülk sahipleri vicdanen esnafı sıkmıyor ama bazıları da kiracısını zorlamaya devam ediyor. Kirasını veremeyen esnafa 'Çık' diyebiliyor. Hakikaten bu dönemde esnafı düşünen mülk sahiplerine teşekkür ediyorum. Lütfen Cumhurbaşkanımızın çağrısına kulak verelim ve esnafımızın yanında olalım. Çünkü piyasayı görmezden gelip kiracılarını zorlayan vicdansız mülk sahipleri de var ne yazık ki. Bizim temennimiz o vicdansız olup da senelerce dükkan kirası alan mülk sahiplerinin tekrar vicdana gelip kiracılarına sahip çıkmaları" şeklinde konuştu.

YENİALP: MÜLK SAHİPLERİNDEN UYARI ALDIM

Yeni Alanya aracılığıyla yaptığı çağrıdan sonra çok sayıda mülk sahibinin kendisiyle iletişime geçtiğini ve bu şekilde açıklamalar yapılmaması gerektiğini, kiralarını almak zorunda olduklarına vurgu yapan Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp, yinelediği çağrısında mülk sahiplerinin daha vicdanlı davranmalarını istediklerine dikkat çekti. Esnafın her zaman sessiz olduğunu ve kendisine söyleneni harfiyen uyguladığını ifade eden Yenialp, şöyle konuştu:

“Sizin aracılığınızla yaptığımız çağrı sonrası bize çok sayıda mülk sahibi döndü. Kiraları almamaları veya ötelemeleri durumunda zora gireceklerini, bu şekilde bir uygulama yapamayacaklarını söylediler. Biz sizin aracılığınızla tekrar mülk sahiplerine seslenelim. Hep olumsuz yanıt geldi. Esnaf her zaman sessizdir, üzerine ne düşerse yapar. Ama mülk sahipleri 'Böyle açıklamalar yapmayın, biz kiralarımızı alacağız' dediler. Hiç indirim yapan ya da öteleyen yok. Tekrar sesleniyorum mülk sahiplerine. Lütfen elinizi vicdanınıza koyun. El insaf! Piyasa çok kötü. Esnaflarımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız."

DEĞİRMENCİ: DESTEK ÇAĞRISINDAN DOĞAL BİR ŞEY OLAMAZ

Açıklamalarından sonra kendisine herhangi bir geri dönüş yapılmadığını ama mesajın herkes tarafından anlaşıldığını düşündüğünü dile getiren Alanya Pansiyoncular ve Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, “Biz mülk sahiplerinin mülklerine ortak değiliz. Biz o dükkanlarda 5 yıl, 10 yıl kira ödemiş esnaflarız. Her şey ortada. Biz ancak herhangi bir ekonomik krizde dövizin yükselmesiyle, dövizle dükkan kiralayan esnaf zora girdiğinde ya da koronavirüs gibi tüm dünyanın savaştığı bir sorunda çağrı yapıyoruz. Bu çağrılar sonrası eleştiri alabiliyoruz. Ama böyle bir durumda çağrı yapmamızdan doğal bir şey olamaz. Mülk sahipleri kiracılarına destek olmalı. Bu şekilde vicdanları daha rahat olacaktır. O adam senin dükkanında 5 yıl, 10 yıl oturmuş, bugüne kadar kirasını aksatmadan vermiş. Şu an zor bir zamandan geçiyoruz. Biraz daha anlayışlı olunması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Koronavirüsten kaçan arsa alıyor!

Koronavirüs döneminde 'mücbir sebep' dolayısıyla kira indirimi yapılır mı?

Kira bedellerinin ödenememesi mücbir sebep midir?

Koronavirüs kapsamında yapılan kira düzenlemeleri yasalaştı!