Köşe yazıları

Koronavirüs sürecinde kiracıya tahliye davası açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kirada oturduğumuz ev satıldı. Yeni malik ihtarname gönderdi, tahliyemizi istedi, kira zammı yaptı. Ancak salgın nedeni ile evi tahliye edemedik. Bizim tahliyemiz için dava açacak. Böyle bir durumda haklarımız ne olabilir?' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kirada oturduğumuz ev satıldı. Yeni malik bize ihtarname gönderdi, tahliyemizi istedi ve kira zammı yaptı. Ancak dünya çapında yaşanan salgın nedeni ile bizler de mağdur olduk evi tahliye edemedik. Yeni malikin bu civarda iki evi olduğunu öğrendik. Bunlardan birinde kendisi oturuyormuş. Bizim evi de yatırım için almış. Şimdi öyle görünüyor ki bizim tahliyemiz için dava açacak. Böyle bir durumda haklarımız ne olabilir? Böyle bir dava uzun sürer mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kirada oturduğumuz ev satıldı. Yeni malik bize ihtarname gönderdi, tahliyemizi istedi ve kira zammı yaptı. Ancak dünya çapında yaşanan salgın nedeni ile bizler de mağdur olduk evi tahliye edemedik. Yeni malikin bu civarda iki evi olduğunu öğrendik. Bunlardan birinde kendisi oturuyormuş. Bizim evi de yatırım için almış. Şimdi öyle görünüyor ki bizim tahliyemiz için dava açacak. Böyle bir durumda haklarımız ne olabilir? Böyle bir dava uzun sürer mi? E.E.

*****

Önce konu hakkında genel bilgi vereyim. Biliyorsunuz, kiraya verenin kiracıyı tahliyesi için kanunda yazılı tahliye nedenlerinden birinin bulunması şart. Bunlardan birinin bulunması halinde de tahliye davası belli süreler içinde açılabilir. Her istenilen zamanda açılmaz.

Ancak bir gayrimenkule yeni sahip olan kimse, tahliye için olması gereken süre dolmamışken, kiracıya bir ay içinde ihtarname göndererek altı ayın sonunda tahliye davası açabilir. Ancak bu tarihlere uymak kesin tahliye nedeni değildir. Böyle bir davada yeni malikin ihtiyacını da ispatlaması şarttır.

*****

Şimdi okuyucuma tahliye davası açılacaksa satın alma tarihi üzerinden altı ay geçecektir (bir ihtimal bu altı ay içinde kira dönemi sonuna gelinirse altı ay beklenmeden de tahliye davası açılabilir).

Okuyucum yeni malikin kendi semtlerinde kendi evinde oturmakta olduğunu söylüyor. Bu husus dava açıldığında mahkemece incelenmesi gereken bir husustur. Böyle bir durum, yeni malikin, okuyucumun kirada oturduğu eve ihtiyacı bulunmadığı ihtimalini öne çıkarır.

Bu halde de dava reddolunur. Bu nedenle yeni malik şayet ihtiyacını ileri sürecekse oturduğu evin kendi ihtiyacına yetmediği, yeni dairenin daha elverişli olduğunu ispat zorunda kalacaktır. Bütün bunlar olurken, dava açmak için altı ay bekleme süresini de hesaba katarsak böyle bir davanın 1.5 yıl civarında süreceği ihtimal dahilindedir. Ancak bu süreyi kesin olarak kabul etmemek gerekir. Bu mahkemenin vereceği duruşma günlerinin sıklığına ve toplanacak delillere göre değişir.