Koronavirüs sürecinde zeytinlik talepleri patladı!
Türkiye dünyanın sayılı zeytin üreticilerinden birisi. Salgın sonrası büyük şehirlerden uzaklaşmak isteyenler zeytinliklere olan talebi patlattı. Satılık zeytinlik ilanları çok arttı. Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi başı çekiyor...
Yetiştirmesi sabır ve emek istiyor ama yetiştikten sonra faydası ve getirisi çok fazla. Ağacı dikildikten 10 yıl sonra verimli ürün vermeye başlıyor. Türkiye dünya zeytinyağı piyasasının önemli oyuncularından birisi. Türkiye'de 50'nin üzerinde zeytin ağacı çeşidi var. Başta Ege ve Akdeniz Bölgeleri olmak üzere özellikle sahil kesimlerinde yaygın olarak yetiştiriliyor.
Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; Türkiye dünyanın sayılı zeytin üreticilerinden birisi. Salgın sonrası büyük şehirlerden uzaklaşmak isteyenler zeytinliklere olan talebi patlattı. Satılık zeytinlik ilanları çok arttı. Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi başı çekiyor...
Yağı, zeytini, yaprakları, çekirdeği, sabunu, ahşabı...
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ülkemiz sofralık zeytinde ihracat sezonunun başladığı 1 Ekim 2018'den, sona erdiği 30 Eylül 2019'a kadar 100'den fazla ülkeye 142 milyon 110 bin dolar değerinde 91 bin ton zeytin ihraç etti. Bir önceki dönem 127 milyon dolarlık zeytin ihracatı gerçekleştirilmişti; bu geçen yıl ihracatın yüzde 11 arttığı anlamına geliyor.
EDREMİT'E TALEP ÇOK YOĞUN
Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari işlerden Sorumlu Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, zeytinlik bahçelerine olan ilginin, son üç yılın en yüksek seviyesinde olduğunu vurguluyor. Tandoğan, “Trendlere baktığımızda teraslı ve bahçeli evlere olan ilgi salgınla birlikte son 12 ayın en yüksek seviyesine geldi. Bu duruma zeytin bahçelerine yönelik ilgi de eşlik ediyor” diyor.
Hürriyet Emlak'ın verilerine göre, “Zeytinlik” statüsünde en çok ilanın Balıkesir'in ilçesi Edremit'te olduğu görülüyor. Edremit'i Balıkesir Ayvalık, Çanakkale Ayvacık, Balıkesir Burhaniye ve Bursa Mudanya takip ediyor. Tandoğan'a göre, arazisini satışa çıkaran kişiler, koronavirüste yaşanan nakit sıkıntısını gidermek ve yükselen talebi değerlendirmek için böyle bir yol izlemiş olabilir.
2020 Ocak ayı itibariyle firmanın verilerine göre satılık zeytinlik kategorisindeki ilanlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 53 oranında artış göstermiş durumda. Bu kategoride en çok yeni ilan eklenen illerin başında yüzde 360 artışla Antalya geliyor. Antalya'yı yüzde 349 artışla Manisa, yüzde 327 artışla Tekirdağ ve yüzde 325 artışla Hatay takip ediyor.
Zeytincilik ile uğraşacak bir yatırımcı için arsanın endüstriyel niteliği önem taşıyor. Zeytin ağacinin verimi Topragin zeytincilik faaliyetine uygun olup olmadığı arazideki taban suyu derinliği, arazinin iklim özellikleri, güneye bakması ya da güneş ışınlarından maksimum şekilde faydalanması, etrafındaki su kaynaklarının büyüklüğü ve araziye uzaklığı, zeytinlik seçimini etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor.
AKHİSAR'A DA TALEP VAR
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Ahlat, Akhisar'ın özellikle sofralık zeytin konusunda çok önemli bir bölge olduğunu söylüyor ve pandemi sonrasında satılık zeytin bahçelerine olan talebin arttığına dikkat çekiyor. "Akhisar'da ciddi yatırımcılarımız var. Ünlülerden en son İlber Ortaylı ve Ayhan Sicimoğlu buradan zeytin bahçesi aldılar" diyen Ahlat, zeytin tarımının para kazandırdığını belirtiyor. Akhisar'da pek çok çeşit sofralık zeytin yetişiyor. Tirilye, Ayvalık ve Akhisar'ın kendilerine has, tescilli çeşitleri özellikle rağbet görüyor. Ahlat, Akhisar'da 14 milyon zeytin ağacının olduğunu belirtirken, en çok zeytin üreten ilçe konumunda olduklarını söylüyor. Şu anda ilçede zeytin tarımına yatırım yapmak için boş arazilerin olduğunu ifade eden Ahlat, bir zeytin ağacının 10 yılda büyüdüğünün unutulmaması gerektiğini özellikle vurguluyor.
BURSA VE YALOVA
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Zeytin ağaçları özel koruma altında. Bu nedenle içinde mevcut yapı olan ve İmar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alınmış olan arazilere olan talepler daha da arttı" diyor ve koronavirüs sonrası zeytinliklere talebin artığı görüşüne katılıyor. Zeytin, daha çok Ege Bölgesi'nde yetiştiği için, bu bölgeye olan talepte artış var. Çanakkale'de Ezine ve Ayvacık'ta, Balıkesir'de Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve özellikle Ayvalık'ta, Muğla'da ve kısmen Datça'da, Aydın'da Söke'de yoğunluk söz konusu. Ayrıca, Bursa'da Mudanya, Gemlik, Orhangazi, Yalova'da ise Armutlu talep gören yerler arasında.
Özelmacıklı, zeytin bahçesi satın almak isteyenlerin ilahnlarda tecih ettiği özelliklerin başında, içinde bir yapı olması, elektrik-su gibi altyapı imkanlarının bulunması, köy yerleşik alanlarına olan yakınlık, ulaşım imkanları ve manzaranın geldiğini vurguluyor.
İZMiR İLK SIRADA
Türkiye'deki zeytinlik piyasasının ağırlıklı olarak Ege ve Marmara Bölgesi'nde olduğunu belirten Gaboras Genel Müdürü Kurtuluş Altun ise, Türkiye genelinde son bir yıl içerisinde zeytinlik piyasasının en çok yoğunlaştığı illerin sırasıyla Balıkesir, İzmir, Bursa, Çanakkale ve Muğla olduğunu söylüyor. Pandemi sonrasında ise arzların İzmir'de ivme kazandığının altını çizen Altun, piyasayı şöyle değerlendiriyor:
"Zeytinlik pazarında önemli bir konumda bulunan İzmir, pandemi sonrası baskın karakteristik özelliğini sürdürdü. 2020 başından bu yana zeytinlik pazarını istikrarlı bir şekilde genişleten Muğla, İzmir'in mart ve nisan aylarıyla birlikte yaptığı çıkış sonrası geride kaldı. Tüm yıl boyunca zeytinlik satın almak isteyenlere en geniş yelpazede ürünler sunan Balıkesir, İzmir'in yükselişi sonrası durağan bir seyir gösterdi. Öte yandan İzmir'in gerisinde ikinci sırada olsa da Muğla pazardaki etkinliğini artırıyor."
İbrahim YÖRÜK / Bursa Gemlik (Kurşunlu) Görsel Emlak Sahibi
"Fabrikanın gelmesiyle bölge hareketlenecek"
Yerli otomobil fabrikasının temelleri Bursa'da atılacağı için şehre değer kazandıracaktır. Bu da zeytinlik bahçelerinin satışında hareketlilik yarattı ve fiyatlar yükselmeye başladı. Faiz indirimleri ile konut ve arsa gibi yatırımlara olan talep yükseldi. Kurşunlu otomotiv fabrikasının kurulacak yer olması nedeniyle farklı bir kimliğe büründü.
Önceleri burası bakir bir yerdi. Sadece emekli ve yaşlılar yaşardı. Fabrika ile istihdam ve yerleşen sayısı artacaktır. Zeytin, bakımı zor olan bir ürün. Üreticiler, fiyatların düşük olması nedeniyle memnun değiller. Ayrıca hasadı toplayacak işçi bulamıyoruz. Yağmurun yağması ve doğal afetlerin oluşması, bu yılki hasadı etkiledi.
Hayri KARAKAŞ / Bursa Gemlik Hayri Emlak Sahibi
"Gemlik için çok fazla telefon aldık"
Elimizde şu anda fazla sayıda satilik zeytinlik bahçesi var. Neden bu kadar çok sorusuna yanıt verecek olursam, ufak çaplı bakımların zorlaşması, maliyetlerin yükselmesi, alış-satış fiyatları arasında çok fazla farkın bulunması nedeniyle arazi sahipleri zeytinliklerini elden çıkartmaya çalışıyor. döneminde Gemlik bölgemiz için çok fazla telefon aldık. Hobi bahçesi olarak arsa ve arazi soranlar oldu. Genç nesil, köylerden büyükşehirlerdeki fabrikalara çalışmaya gittiği için zeytinliklere bakmak ve uğraşmak istemiyorlar. Pandemi döneminde Gemlik bölgemiz için çok fazla telefon aldık. Hobi bahçesi olarak arsa ve arazi soranlar oldu. Fiyatlar, alınacak yere göre değişiyor. Minimum metrekare birim fiyatı 20 TL ile 150 TL arasında değişiyor.
Yatırımcılara 'ucuz arsa' formülü!