Sektörel

Koronavirüsten en az bu konut tipinde oturanlar etkilendi!

Koronavirüs salgını kapsamında illere göre salgın haritası yayınlandı. Haritadaki veriler incelendiğinde apartmanlardaki ilişkilerin koronavirüsü yaydığı görülürken, tekil ev düzeni, villa tipi yerleşim yerlerinde ise daha salgının daha düşük olduğu gözlendi...

Koronavirüs salgını kapsamında illere göre salgın haritası yayınlandı. Ankara'nın koronavirüs haritası incelendiğinde apartman yaşamının yüksek olduğu yerlerde salgının daha hızlı yayıldığı görüldü. 

HaberTürk köşe yazarı Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında koronavirüsün yerleşim birimlerinde nasıl yayıldığını kaleme aldı. İşte Muharrem Sarıkaya'nın 'Apartmanda daha fazla vurdu, gecekondu ve villada daha az' başlıklı yazısı...

Sağlık Bakanı Koca’nın dün yayınladığı illere göre salgın haritası, sadece mikrobiyologlar, virologlar değil, aynı zamanda sosyologlar için de önemli çalışma alanını oluşturacak.

Çünkü hastalığın yayılma alanları bundan sonraki dönemde şehir planlamasını dahi etkileyecek önemli doneleri önümüze koyuyor…

Bunların neler olduğuna geçmeden önce bir noktanın altını özenle çizmem gerekir…

Birçok eleştiri getirilebilir, geçmişte geç kalınan alanların olduğundan söz edilebilir.

Tedbirlere ilişkin sektör ve konu temelli bazı hayıflanmada da bulunulabilir.

Ancak şurası açık ki dünyada Fahrettin Koca gibi toplumsal güven kazanmış, Covid-19 mücadelesini bilim insanları ile birlikte kol kola girerek yürüten başka bir Sağlık Bakanı yok…

ANKARA HARİTASININ BİZE SÖYLEDİKLERİ

Gelelim önceki gün açıklanan hastalık yayılım yoğunluğu haritasına…

Ankara’nın genel haritasına bakıldığında en dikkat çeken çevre semtlerde hastalığın yaygın olmakla birlikte, Çankaya’nın Dikmen, Yenimahalle’nin Demetevler, Mamak, Sincan ve Etimesgut’un ise merkez mahallelerinde salgının daha yoğun olduğu dikkat çekiyor.

Çankaya’nın Karakusunlar, Çiğdem, Çayyolu, Aşağı-Yukarı Yurtçu, İncek, Alacaatlı, Dodurga mahallelerinde hastalığın daha az olduğu görülüyor.

Benzer şekilde Altındağ’ın İsmetpaşa, Hıdırlıktepe, Atıfbey mahalleleri ile Mamak’ın, Yukarıimrahor, Köstence, Ege mahallelerinde de yayılım oldukça düşük.

Yine Yenimahalle’nin Gazi, Bahçekapı, Emek, Varlık mahallelerinde de çok az görülüyor.

Peki, Çankaya’nın en zengin semtleriyle, Altındağ veya Mamak’ın yoksul kesimlerinde hastalığın bu denli düşük olması neye dayanıyor?

Düşüncemi dün yoğun iş yükü içinde olan iki bilim insanıyla da paylaştım.

Bu mahallelerin her birinin ortak tarafı bireysel aile yaşamının, yani tekil ev düzeninin olması.

Biri villada, diğeri gecekonduda yaşıyor, ama bu iki bölgede bulunanlar en az etkilenen olmuş.

APARTMAN İLİŞKİSİ YAYIYOR

Halk sağlığı hekimi, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın bu düşüncemi destekledi, apartman yaşamının yüksek olduğu yerlerde salgının daha hızlı yayıldığını belirtti.

“Anlatmakta zorlandığımız, apartmanın sıkıntıda olduğu” diye başlayıp sözlerini sürdürdü:

“Eğer Demetevler’de, Dikmen’de aynı sonucu gösteriyorsa bu apartmanda komşu ilişkilerinin, komşu ziyaretlerinin çok yüksek olduğunu da bize gösteriyor. Apartman ziyaretleri güzeldir ama bunun bulaşıcılığı var. Bunu bir türlü kabul ettiremiyoruz. Evde kalmak, hatta yapabiliyorsa ayrı odada yaşam sürmek yerine apartmanda sosyal ilişkiye devam ettiklerini gösteriyor. Temas yoğunluğu virüsün yayılmasını arttırıyor…”

Halk sağlığı alanının iyilerinden biri olan Prof. Dr. Levent Akın’ın da dün altını birkaç kez çizdiği gibi…

Apartmanda komşu ilişkisi hasta ediyor, herkesin bundan hızla kaçınması gerekiyor.

Örnek mi çok yüksek, geniş, iç içe geçmiş apartmanların bulunduğu semtlerde, sokaklarda yayılmanın yüksekliği…

Unutulmasın ki bu virüsü, insan insana geçiriyor, ona geçer buna geçmez diye de kimseyi ayırmıyor…

Koronavirüs sonrası şehirden köye kaçış başladı!

Korona emlak alışkanlıklarını da değiştirdi!