05 / 05 / 2024

Koruma altına alınan bina, bir gence mezar oldu!

Koruma altına alınan bina, bir gence mezar oldu!

Zonguldak'ta, tarihÜ® eser olduğu gerekçesiyle koruma altına alınan metruk kömür yıkama binası bir kişiye mezar oldu. Tuvalet ihtiyacını gidermek için binaya giren Mesut Karaoğlu (24), yapının içindeki kuyudan su dolu kömür havuzuna düşerek boğuldu



TTK Genel Müdürlüğü, 1956'dan bu yana maden ocaklarında üretilen kömürün yıkandığı (lavuar) tesisin, kurumun ihtiyacına cevap vermediği dolayısıyla yıkımına karar vermişti.

Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği ise 26 Eylül 2006'da tesisin tarihÜ® niteliği bulunduğu gerekçesiyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na müracaatından sonra çalışmalar durdurulmuştu.

Kurul, cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından biri olduğu bildirilen lavuarın oyçokluğuyla koruma altına alınmasına karar vermişti. Zonguldak Kent Konseyi Temsilcisi Ahmet Kurt, metruk binayı tarihÜ® eser diye koruma altına aldıranlara sert tepki gösterdi. Kurt, 'TarihÜ® eser Osmanlı'nın eserleridir; tarihÜ® eser lavuar binasının beton yığını değildir. 24 yaşındaki bu gencin ölümünün hesabını, bu binayı tarihÜ® eser diye koruma altına alanlar versin.' dedi.

Abdullah Karabacak / ZAMAN


Geri Dön