Emlak Terimleri

Koruma kurulları kimlerden oluşur?

Koruma kurullarının yerine getirmek ile görevli olduğu işler, kurulların çalışma şekilleri ve oluşumu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma mevzuatında açıklanıyor. Peki, koruma kurulları kimlerden oluşur?

Koruma kurulları kimlerden oluşur?

Koruma kurullarının yerine getirmek ile görevli olduğu işler, kurulların çalışma şekilleri ve oluşumu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve yönetmelikleri kapsamında açıklanıyor.


Koruma kurulları mevzuatı gereğince, Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde olmak kaydıyla aşağıdaki işleri yapmakla görevli ve yetkili oluyor:


- Bakanlıkça tespit edilen veya ettirilen korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının tescilini yapmak,


- Korunması gerekli kültür varlıklarının gruplandırılmasını yapmak,


- Sit alanlarının tescilinden itibaren bir ay içinde geçiş dönemi yapı şartlarını belirlemek,


- Koruma amaçlı imar planları ile bunların her türlü değişikliklerini inceleyip onamak, 


- Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının koruma alanlarının tespitini yapmak,


- Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarından özelliklerini kaybetmiş olanlarının tescil kaydını kaldırmak,


- Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanlarıyla ilgili uygulamaya yönelik kararlar almak.


Kamu kurum ve kuruluşları (belediyeler dahil) ile gerçek ve tüzelkişiler, koruma kurullarının kararlarına uymak zorundadırlar.


Koruma kurullarının başkan ve başkan yardımcıları, üyeler arasından kurulca seçilir. Başkanın yokluğunda kurula başkan yardımcısı başkanlık eder.


Koruma Kurullarının çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar bir yönetmelikle belirlenir. Peki, koruma kurulları kimlerden oluşur?


Koruma kurullarının kimlerden oluştuğu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında madde 58'de açıklanıyor:


Madde 58- 

(17.6.1987 tarih ve 3386 sayılı Kanun ile değişik) Koruma kurulları aşağıda belirtilen üyelerden oluşur;


a) Arkeoloji, sanat tarihi, müzecilik, mimari ve şehir plancılığı konularında uzmanlaşmış kişiler arasından Bakanlıkça seçilecek üç temsilci,


b) Yükseköğretim Kurulunca, kurumlarının arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, şehircilik bilim dallarından aynı daldan olmamak üzere iki öğretim üyesi,


c) Görüşülecek konu, belediye sınırları içinde ise ilgili belediye başkanı veya teknik temsilcisi, dışında ise ilgili valilikçe seçilecek teknik temsilci,


d) Görüşülecek konu, Bayındırlık ve ıskân Bakanlığı ile ilgili ise Bayındırlık ve ıskân Müdürlüğünden iki teknik temsilci,


e) Görüşülecek konu, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile ilgili ise Vakıflar Bölge Müdürü veya teknik temsilcisi,


f) Görüşülecek konu, Orman Genel Müdürlüğü ile ilgili ise konuyla ilgili teknik temsilci. Ayrıca kurula oy hakkı olmamak kaydıyla danışman uzman çağırılabilir.



Kültür varlıklarını koruma bölge kurulları yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com