Kent Haberleri

Koruma Kurulu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'ndan şikayetçi olacak!

Kadıköy Belediyesi ile TCDD ve İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu arasındaki kavga mahkemeye taşınıyor. 5 No'lu Kurul, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve restorasyon projesine onay vermeyen yetkililer hakkında dava açmaya hazırlanıyor...


Haydarpaşa Tren Garı restorasyon projesi, İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Kadıköy Belediyesi'ni bir kez daha karşı karşıya getiriyor. 


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı aldı. 


İstanbul 5 No'lu Koruma Kurulu, Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu ve belediye yetkilileri hakkında 'sorumluluk ve yetkilerini aşarak restorasyon projesi uygulamasını engellediği' iddiasıyla dava açmaya hazırlanıyor. 


Gazeteci Atilla Güner'in Twitter hesabından duyurduğu "Haydarpaşa Garı kavgası büyüyor. 5 Nolu Kurul, projeye izin vermeyen Kadıköy Belediyesi için savcılığa suç duyurusunda bulundu" bilgisi üzerine harekete geçen Emlakkulisi.com ekibi, şu bilgilere ulaştı;


İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu, Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu hakkında Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararını geçtiğimiz Cuma günü aldı. Kurul'un Nuhoğlu hakkında bu hafta içi suç duyurusunda bulunması bekleniyor. 


Kadıköy Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü'nden aldığımız bilgiye göre suç duyurusu, henüz Kadıköy Belediyesi'ne tebliğ edilmedi. 


Bilindiği gibi 5 No'lu Koruma Kurulu'nun İstanbul'daki görev alanında Adalar, Ataşehir, Çekmeköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Tuzla, Ümraniye ve Kadıköy ilçesi bulunuyor.


Haydarpaşa kavgası nasıl mahkemelik oldu? 



Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 3 Eylül 2014 Çarşamba günü Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (TCDD) Tarihi Haydarpaşa Gar Binası’nın restorasyonuyla ilgili ruhsat başvurusunun Kadıköy Belediyesi tarafından reddedildiğini açıkladı. Nuhoğlu, “Yasal olarak plan süreçleri tamamlanmayan ve eski eser binaya ilave yapılaşma getiren restorasyon projesine onay vermemiz mümkün değildir" dedi ve 2012’de yapılan planlamada sadece Haydarpaşa Gar binasının değil çevresindeki yaklaşık 1 milyon metrekarelik araziyle ilgili  “Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı” ifadesinin kullanıldığını belirterek “Yani Haydarpaşa Garı’nın otele dönüştürüleceği kayıtlara geçmiştir” açıklamasını yaptı. 


TCDD ise aynı gün Nuhoğlu'na cevap niteliğindeki açıklamasında "Bugüne kadar bir yerel yönetimin Koruma Kurulunun onayladığı bir projeye “ben onay vermem” dediği görülmemiştir" denilerek 5 No'lu Koruma Kurulu'nun dava açma kararının temelini oluşturdu. 


Aykurt Nuhoğlu hakkında yapılacak suç duyurusunu anlamak için TCDD'nin o günkü açıklamasına madde madde bakmak gerekiyor. İşte o açıklama;


"Bugün Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu tarafından Haydarpaşa Gar Binasın Restorasyonuyla ilgili bir basın açıklaması yapılmıştır.

 

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

 

1- Taşınmaz kültür varlıklarının nasıl ve ne şekilde restore edilecekleri yasayla tanımlanmıştır.

 

2- Bu çerçevede, Haydarpaşa Gar’ın röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, binanın mimari özelliklerine ve orijinal haline uygun olarak hazırlanmıştır. İstanbul Kültür Varlıkları Koruma 5 No.lu Bölge Kurul Müdürlüğünden gerekli izinler alınmış; proje Kurul tarafından oy birliğiyle onaylanmıştır.

 

3- Projede, Kadıköy Belediye Başkanınca iddia edilen “ilave yapılaşma” yoktur.

 

4- 2863 Sayılı “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 61’nci maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile gerçek ve tüzel kişiler, Koruma Yüksek Kurulu ve koruma bölge kurullarının kararlarına uymak zorundadır” hükmü yer almaktadır. TCDD ve diğer kamu kurumları Koruma Kurulu kararına uymak ve uygulamak zorundadır.

 

5- Haydarpaşa’ya ilişkin söz konusu Koruma Kurulu kararında, Kadıköy Belediyesi temsilcisinin de onay ve imzası yer almaktadır.

 

6- TCDD son on yılda, demiryollarının mimari mirasını yaşatmak için yüzlerce gar ve istasyonun röleve, restitüsyon, restorasyon(3R) projelerini hazırlamış, ilgili Koruma Kurullarının izni ve onayıyla kültürel mirasına sahip çıkmıştır. Bugüne kadar bir yerel yönetimin Koruma Kurulunun onayladığı bir projeye “ben onay vermem” dediği görülmemiştir."