Ekonomi

KOSGEB’in Ar-Ge ve inovasyon projelerinin ticarileşme oranı yüzde 50'nin altında!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu bir çalışmada KOSGEB’in desteklediği Ar-Ge ve inovasyon projelerinin ticarileşme oranının yüzde 50'nin altında olduğu belirlendi. Seviye olarak ise yüzde 50'nin altında kaldığı belirtildi

KOSGEB'in desteklediği Ar-Ge ve inovasyon projelerinin ticarileşme oranının oldukça düşük kaldığı belirtildi. Seviye olarak ise yüzde 50'nin altında kaldığı belirtildi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen ve Bakanlık tarafından yayınlanan Anahtar dergisinde yayımlanan bir çalışmada, desteklenen projelerin yüzde 47,2’sinin ticarileştiği ortaya çıktı.

Proje çıktısı ile elde edilen ürünlerin ticarileşememesinin nedenleri, projelerin Ar-Ge ağırlıklı olması, pazar ihtiyacı zayıf projeler bulunması, ticarileşme sürecinin uzaması nedeniyle teknolojik yeniliklere adapte olamama, müşteri beklentilerinin karşılanamaması, finansal sorunlar, işbirliği kültürünün zayıf olması ve 2020-2022 dönemi için salgının etkileri olarak madde madde değinildi.

 

Yapılan çalışmada, KOSGEB’in; yeni bir ürün,süreç,hizmet üretilmesi, mevcut bir ürün, süreç ve hizmetin geliştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve 2010 yılından bu yana Ar-Ge ve inovasyon desteği verdiği, 2021 yılında bunlara ürün geliştirmenin eklendiği hatırlatıldı. 

YÜZDE 50'NİN ALTINDA

Araştırmalara göre destek alan 2017- 2020 arasında 1472, 2021-2022 arasında 817 işletmenin kapsandığı ve bu işletmelerin aldıkları destek sonrası çıktıların ticarileşmesine bakıldığı belirtildi. Çalıma sonucunda, yüzde 44,7 oranında 365 şirketin ticarileşme sağlamasına yönelik yüzde 55,2 oranında 452 işletmenin ticarileşemediği bulundu.

Araştırmanın sonunda, normal şartlarda Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yüzde 100 başarılı olmasının beklenemeyeceğinin altın çizilirken, başarı oranının yüzde 50’nin altında kalmasının düşük bir oran olarak yorumlanabileceği kaydedildi. 

Dünya Gazetes'nde yer alan habere göre; araştırmada, “Bu durum hem işletme içi kaynağın hem de kamu yatırımlarının yeterli değerlendirilmediği anlamına geliyor. Fakat proje konularının Ar-Ge ile beraber teknolojik inovasyonu da içermesi, pazar ihtiyaçlarına cevap verebilen bir yenilik olması gibi nedenler ticarileşme sürecinin uzamamasını sağlayarak olumlu etkilerin görülebileceği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

KOSGEB’den nasıl destek alınır? KOSGEB destek başvurusu nasıl yapılır?

KOSGEB'den 30 bin girişimciye destek!