KOSGEB'in deprem bölgesindeki girişimcilere geri ödemesiz vereceği desteklerin limiti artırıldı!
Aktarılan son dakika detaylarına göre, KOSGEB deprem bölgesindeki işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla geleneksel ve ileri girişimcilik ismi altında sağladığı desteklerin limitini yükseltti.Anadolu Ajansı muhabirinin KOSGEB'ten edinmiş olduğu bilgilere göre, Başkanlık, deprem bölgesindeki işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla yeni bir çalışmayı daha devreye aldı
Aktarılan son dakika detaylarına göre, KOSGEB deprem bölgesindeki işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla geleneksel ve ileri girişimcilik ismi altında sağladığı desteklerin limitini yükseltti.
Anadolu Ajansı muhabirinin KOSGEB'ten edinmiş olduğu bilgilere göre, Başkanlık, deprem bölgesindeki işletmelerin faaliyetlerine hızla dönmesi amacıyla yeni bir çalışmayı daha devreye aldı.
Verilen detaylara göre, KOSGEB, Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında 65 bin Türk Lirası şeklinde verdiği desteği deprem bölgesi için 130 bin TL'ye yükseltti. Başkanlık yine İleri Girişimci Destek Programı ismi altında 375 bin Türk Lirası şeklinde verdiği desteği de deprem bölgesi için 750 bin TL'ye yükseltti.
Yine paylaşılan bilgilere göre, söz konusu bu desteklerden, resmi kurumlar tarafından iş yerleri, ağır hasarlı, acil yıkılacak veya tamamen yıkılmış olarak belirlenen işletmeler faydalanacak. Ayrıca bu işletmeler daha önceden KOSGEB desteklerinden yararlanıp yararlanmadığına bakılmaksızın Geleneksel Girişimci Destek Programı ve İleri Girişimci Destek Programı kapsamında da desteklenecek.
Geleneksel girişimcilere 130 bin Türk Lirası
Verilen bilgilere göre, Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında işletmesini kuran girişimcilere 130 bin TL'ye kadar geri ödemesiz destek sağlanacak. Ayrıca istihdam için 100 bin, kuruluş giderleri için 20 bin, girişimcinin ya da çalışan personelin alacağı sertifika için 10 bin liraya kadar işletmeler söz konusu desteği de kullanabilecek.
İleri girişimcilere 750 bin Türk Lirası
İleri Girişimci Destek Programı kapsamında işletmesini kuran girişimciler de toplamda 750 bin TL'ye kadar geri ödemesiz destekten faydalanabilecek. Makine-teçhizat ve yazılım giderleri için 600 bin TL, sağlayacağı istihdam için 100 bin TL, mentorlük, danışmanlık ve işletme koçluğu için 20 bin TL, kuruluş giderleri için 20 bin TL, girişimcinin veya çalışan personelin alacağı sertifika için 10 bin TL'ye kadar destek verilecek.
KOSGEB'in deprem bölgesi için verdiği diğer destekler
Depremden hemen sonra bölgedeki işletmelerin 2023 yılı borçlarıyla afette hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçlarını silme kararı alan KOSGEB, Acil Destek Kredisi Programı ile işletmelerin ölçeklerine ve hasar durumlarına bakarak 1,5 milyon TL'ye kadar finansman imkanı sağladı.
Ayrıca yine verilen detaylara göre, Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği ile KOBİ'lere ve esnafa 300 bin TL'ye kadar geri ödemesiz konteyner desteği başlatırken işletmelere, konteyner başına 30 bin Türk Lirası olan destekten 10 konteynere kadar yararlanma hakkı getirdi.
Ayrıca bunun dışında 75 bin TL'lik Afet Dönemi İşletme Desteğini başlatarak işletmelerin bakım, tadilat, onarım, personel, ham madde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlerinin karşılanmasını da hedefledi.