Kent Haberleri

Koşuyolu'nda yapılacak otel projesi için dava açıldı!

Darüşşafaka Cemiyeti, hastane için inşaat izni alamayınca araziyi satmak zorunda kaldı. Araziyi satın alan Taşyapı'ya 20 katlı otel izni verildi. Çevre sakinleri dava açtı.

Taş Yapı, Darüşşafaka Cemiyeti'nden aldığı Koşuyolu'ndaki 12 bin 257 metrekarelik araziye 20 katlı otel projesini hız kesmeden sürdürüyor. Çevre sakinleri proje planlarının iptal edilmesi istemiyle dava açtı. İstanbul 11. İdare Mahkemesi'nde görülen davanın bilirkişi raporu çıktı. Bilirkişi çevre sakinlerinin lehine bir rapor hazırladı. Raporda İBB'nin savunması sırasında dikkat çeken ifadeler de yer aldı. İBB davanın "yargı mercileri açısından gereksiz yere iş yoğunluğuna sebebiyet verdiğini" belirterek reddedilmesi gerektiği belirtti Yetimleri okutan Darüşşafaka Cemiyeti, bir hayırseverin kendilerine bağışladığı Koşuyolu'ndaki 12 bin 257 metrekare araziye hastane yapmak için proje hazırladı. Ancak, tüm girişimlere "hayır" denilerek değişikliğe izin verilmedi. 


Cemiyet, 2005 yılında çareyi araziyi satmakta buldu. Taşyapı ve Selçuk Ecza Deposu ortaklığı araziyi 7 milyon dolara aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye İmar Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü'nün olumsuz görüş bildirmesine karşın bu kez imar plan tadilatı yapıldı. "Az yoğun konut alanı, yol, yeşil alan ve dere koruma alanı'nda" kalan araziye bodrum hariç 3 emsal inşaat hakkı ile 40 katlı otel ve ticaret izni verildi. Taş Yapı Dubai'deki Burj El Arap Oteli'nin benzerini yapmak istiyordu ancak belediye 'emsal fazla' gerekçesiyle projeyi reddetti. Bunun üzerine 80 metre yüksekliğinde 20 katlı, 3 bloklu yeni bir proje çizdirildi. 2013 yılında projenin ruhsatı alındı. Karacaahmet Mezarlığı'nın yanı başındaki arazide inşaat çalışmaları ise geçen yıl ay başladı. Projeye çeşitli kurumlar tarafından açılan davalar da sürüyor. 


'İnşaat hukuksuz' 

Çevre sakinlerinin avukatı İlknur Yıldız gazetemize şöyle konuştu: "Bu davada Kadıköy Belediyesi, İBB verdiği cevaplar ile Taş Yapı'nın yanında yer aldı. İnşaat hukuksuz bir şekilde devam etmektedir. Karacaahmet sit alanı bitişiğinde, metro üzerinde, İSKİ koruma bandında, tlipgeçit çıkışında, yeşil alan ve park alanında kalan yeraltı kat sınırlaması olmadan, çatı yükseklik sınırlaması olmadan böylesine büyük yapı yoğunluğu getiren imar planlarına, kanunlara, imar yönetmeliğine, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı bu yapının durdurulmasını ve ruhsat iptalini istiyoruz. Koşuyolu sakinleri olarak hukuka güvenimiz tamdır, davanın sonuna kadar takipçisiyiz. Tek Koşuyolu var ve bozulmasını istemiyoruz." 


Cumhuriyet




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kadıköy'de bulunan Koşuyolu'da eski Darüşşafaka arazisinde Taşyapı A.Ş taralından yapılmak istenen otel inşaatı, Koşuydu Çevre Gönüllüleri tarafından protesto edildi. İmar izinlerinin hukuksuz olduğunu ve projenin de mahallelinin yaşamını olumsuz etkileyeceğini belirten vatandaşlar bu yanlıştan dönülmesini istiyor. Koşuydu Çevre Gönüllüleri, basın açıklaması yaparak, Taşvapı'nın Koşuyolu Darüşşafaka arazisine yaptığı 40 katlı otel inşaatının hukuksuz olduğunu ve bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi. "Yaşam hakkı savunucuları Kadıköy Belediyesinin verdiği imar izninin hukuka aykırı olduğunu belirterek, inşaata ilişkin açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunun iddialarını ispatladığını, inşaatın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Açıklama yapan Feral Tercan, "Koşuyolu sakinleri olarak Taşvapı'nın otel inşaatına ilişkin açtığımız davada bilirkişi raporunu tebliğ aldık. Rapor bizim iddialarımızı ispatlıyor. Kadıköy Belediyesi'nin verdiği ruhsatın, imar izninin açıkça hukuka ve yasalara aykırı olduğu tüm gerekçeleri ile savılıyor. Biz davayı açarken ruhsat iptali ile yürütmeyi durdurma talep etmiştik. Ancak mahkeme henüz yürütmeyi durdurma kararı vermedi. Hukuksuz biçimde başlayan inşaat bi an önce bitirme talaşıyla son sürat devam ediyor" dedi. Tercan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu inşaat alanı bölgenin kaldıramayacağı ölçüde ve çeşitlilikte tehlikeli sonuçlara yol açacak ve vapı yoğunluğu oluşturacaktır. Kamuya terk edilmesi gereken alanların bu şirkete tahsis edilmesi anayasanın kanun önünde eşitlik ilkesine aykırıdır. Bölgede yaratacağı trafik yoğunluğu ise hem Kadıköy'ü hem Üsküdar'ı kilitleyecek niteliktedir. Koşuyolu halkını ise evine hapsedecektir. Bu çevrede oturan bizler için trafik, gürültü ve çevre kirliliği ile yaşamı çekilmez hale getirecektir. Sadece bizler için değil ölülerimizin yattığı SİT alanı olan Karacaahmet mezarlığını dahi tehdit etmektedir. Kadıköy Belediyesi nazım imar planı değişiklikleri ve İBB'nin nazım imar planına yaptığı plan notu değişikliği ile başlayan bu inşaat ile nazım imar plan bütünlüğünün bozulduğu, kamu yararının göz ardı edildiği açıktır. Ayrıca bu yolla oluşacak devasa yapı, çevredeki yapılaşma için de gelecekte olumsuz emsal teşkil edecek ve bütün bir semtin giderek de İstanbul siluetinin bozulmasına yol açacaktır." 




Evrensel