Kovid-19 sonrası konut sektörü canlanacak mı?
Türkiye genelinde konut satışları 2018 yazında gerilemeye başlamış, bir yıl boyunca bu gerileme sürmüştü. Ağustos’tan sonra satışlar tekrar yükselmiş, bu yılın başında baz etkisinin de desteğiyle ciddi bir artış yakalamıştı. Peki Kovid-19 sonrası konut sektörü canlanacak mı?
Konut satışlarında koronavirüs sonrasında Mart ayında düşüş yaşandı. Nisan'da ise gerileme yüzde 55 oldu. Peki konut satışları, koronavirüs sonrası canlanacak mı? Satışlar artacak mı?
Dünya Gazetesi köşe yazarı H. Bader Arslan, bugünkü köşesinde konut sektörünü kaleme aldı. Bugün açıklanacak konut satışlarının, sektöre ilişkin bilgi vereceğini belirten Arslan,
H. Bader Arslan'ın 'Gündem, yeni şirket açılışları ve konut satışları' başlıklı yazısı...
Geçen haftanın veri gündemini 1.6 milyondan fazla istihdam kaybına rağmen, işgücüne katılımdaki azalma sebebiyle gerileyen işsizlik oranı ve Mart’tan sonra Nisan’da da artan cari açık belirledi.
Bu hafta ise Mayıs ayında yapılan konut satışları, Mayıs ayı bütçe sonuçları ve yine Mayıs ayında açılan/kapanan şirketler açıklanacak önemli verileri oluşturuyor. Cuma günü ise TCMB Beklenti Anketi’nin Haziran sonuçlarını göreceğiz.
Türkiye genelinde konut satışları 2018 yazında gerilemeye başlamış, bir yıl boyunca bu gerileme devam etmişti. Ağustos’tan sonra tekrar yükselmeye başlayan satışlar, bu yılın başında baz etkisinin de desteğiyle ciddi bir artış yakalamıştı.
Ardından COVID-19 etkilerinin hissedilmesi, tapu işlemlerinin yavaşlaması ve kur artışının yarattığı belirsizlik ile Mart ayında konut satışlarındaki artış yüzde 3’e düştü. Nisan’da ise yüzde 55’lik gerileme oldu.
Canlanma döneminde ikinci el satışları, yeni konut satışlarına göre daha hareketliydi; yavaşlama ve gerileme sürecinde de ikinci el konut satışları daha az etkilendi.
Bu hafta açıklanacak Mayıs verisinde satışlardaki gerilemenin azalarak da olsa devam ettiğini görebiliriz. Ancak önceki haftalarda açıklanan düşük faizli kredilerin desteğiyle Haziran’dan itibaren bir hareketlenme olabilir.
Cuma sabahı açıklanacak olan Mayıs ayında açılan/kapanan şirket verileri ekonomideki canlılığın ve istihdamın göstergesi olması açısından önem taşıyor. 2018 sonu ve 2019 başında zayıf seyreden yeni şirket açılışları geçen yılın sonuna doğru canlanmış ve bu canlılığı 2020’nin başında da sürdürmüştü.
Nisan ayında açılan şirket sayısı yüzde 59 gerileme ile 2813’e indi. Bu son yıllarda görülen en düşük sayı ve sağlık şartlarının getirdiği kısıtlamaların etkisini net olarak yansıtıyor. Cuma günü Mayıs ayında da gerilemenin hızını kaybederek devam ettiğini görebiliriz. Açılan şirket sayısındaki azalma, ekonominin istihdam yaratma potansiyelinin de gerilemesi demek. Dolayısı ile geçen hafta açıklanan işgücü verilerinde önümüzdeki aylarda bir miktar daha bozulma görmemiz mümkün.
Faizsiz konut sisteminin toplam satıştan aldığı pay yüzde 10'u aştı!
350-850 bin TL arasındaki konuta talep patlaması!