Kovid-19 sonrası taşınmalar yüzde 107 arttı!
Armut ve nakliye alanında özelleşen markası RahatTasin verileriyle her 6 ayda bir hazırlanan Türkiye Taşınma Dosyası'nı yayınlandı.
1 Ocak – 30 Haziran 2020 dönemine ait verilere göre Türkiye’de taşınma trendleri koronavirüsten önemli ölçüde etkilendi. Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart tarihinden itibaren yüzde 28-34 bandında düşüş yaşanan taşınma talepleri, normalleşme adımlarıyla birlikte son 2 ayda yüzde 107 artış gösterdi ve rekor seviyelere çıktı.
Türkiye’nin en büyük hizmet platformu Armut’un her 6 ayda bir düzenli olarak yayınladığı, iki markası Armut ve RahatTasin verilerini içeren Türkiye Taşınma Dosyası verilerine göre, Türkiye genelinde son 6 ayda toplamda 145 bin 556 adet taşınma talebi yapıldı. 2020’nin ikinci çeyreğinde mevsimsel olarak beklenen büyüme Kovid-19 sebebiyle sınırlı oldu.
Seyahat yasaklarının kaldırılması ve konut kredilerindeki faiz kampanyalarıyla nakliye taleplerinde Haziran ayıyla birlikte rekor bir büyüme kaydedilirken, bu artışın etkisiyle 2020’nin 3. çeyreğinde nakliye sektöründe hızlı bir büyüme öngörülüyor.
Kentsel dönüşümün taşınma lokasyonlarını etkilediği belirlenirken, Ankara ve İzmir’den İstanbul’a taşınanların öncelikli tercihi Kadıköy, Ataşehir, Ümraniye ve Maltepe gibi Anadolu yakası semtleri oluyor. Veriler, Avrupa yakasındaki taşınma hareketliliğinin Anadolu yakasına oranla daha yoğun olduğuna dikkat çekiyor.
COVID-19 Depolama Taleplerini Artırdı
Koronavirüs önlemleri kapsamında 26 Mart’ta üniversitelerde uzaktan eğitime başlanmasıyla, öğrenciler ailelerinin evlerine ve memleketlerine döndü. Bu süreçte öğrencilerin tercihi eşya depolama oldu. Nisan ayında yüzde 77 artış kaydedildi ve eşya depolama hizmetlerinde ağırlıklı olarak 3-6 ay arası depolama tercih edildi.
COVID-19 Şehirden Sahile Hareket Başlattı
Armut’un verilerine göre en fazla taşınma yine üç büyük şehir İstanbul (yüzde 44), Ankara (yüzde 13) ve İzmir’de (yüzde 9) görülürken, Bursa (%3.5), Kocaeli yüzde 3) ve Antalya yüzde 3) takip eden şehirler arasında bulunuyor.
İstanbul, Ankara ve İzmir’den diğer şehirlere taşınanların oranında yüzde 16 artış yaşandı. Türkiye’nin sahil kentleri Muğla ve Antalya’ya taşınanların sayısında ise yüzde 11 artış oldu. Şehir içi taşınmalarda da benzer bir yönelim mevcut; İstanbullular, Silivri ve Çatalca’ya yönelirken, İzmir’de Seferihisar ve Urla’ya doğru artan bir trend bulunuyor. Ankara’da ise şehir içi taşınma trendinin, doğasıyla ön plana çıkan Akyurt ve Pursaklar semtlerine doğru arttığı kaydedildi.
3 Büyük İlde Taşınma Fiyatları Ev Büyüklüğüne Göre Değişiyor.
Taleplere verilen fiyat tekliflerinden hesaplanan tutarlara göre taşınma fiyatları ortalama 1137 lira ile 2119 lira arasında değişiyor.
1+1 ve 2+1 konutlar için ortalama nakliye ücretlerinin İzmir’de İstanbul ve Ankara’ya göre daha yüksek olduğu belirlenirken, İstanbul 3+1 ev nakliyesinde en yüksek fiyat ortalamasına sahip. Hem kentteki mesafe hem de köprü geçme maliyetleri sebebiyle tüm konutlardaki taşınma maliyetleri için İstanbul, Türkiye’deki en pahalı şehir olarak ö planda.
En Çok Cumartesi Günü Taşınıyoruz
Koronavirüs önlemleri kapsamında getirilen sokağa çıkma yasaklarına rağmen en çok taşınmanın Cumartesi günü olduğu belirlendi. Taşınma hareketliliğinin 2+1 konutlarda yoğun olduğu görülürken, taşınan eşyalarda 2642 adet ile çamaşır makinesi başı çekiyor. Armut verilerine göre 1 Ocak - 30 Haziran 2020 tarihleri arasında 1611 adet bulaşık makinesi, 104 adet koşu bandı, 55 adet piyano ve 59 adet kasa taşındı.
Yazlıklara ve yeni evlere geçiş taşınma alışverişlerini artırdı!