29 / 11 / 2024

Köy Kanunu düzenlemesinin 9 maddesi daha Meclis'te kabul edildi! İmar hakkı aktarımı, değer artış payı... 

Köy Kanunu düzenlemesinin 9 maddesi daha Meclis'te kabul edildi! İmar hakkı aktarımı, değer artış payı... 

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili 9 maddesi daha Meclis Genel Kurulunda kabul edildi ve detaylar açıklandı. İşte ayrıntılar...




Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ait 9 maddenin daha TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği açıklandı. 

Meclis'te kabul edilen maddelere göre, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı çerçevesinde, Gecekondu Kanunu'nun "yeniden gecekondu yapımının önlenmesine" ilişkin maddede değişikliğe gidiliyor. Buna göre, belediye sınırları içinde ya da dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında yer alan bölgelerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil yapım sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı verilebilecek. 

Köy Kanunu düzenlemesinin 9 maddesi daha Meclis te kabul edildi! İmar hakkı aktarımı, değer artış payı... 

İMAR HAKKI AKTARIMI NASIL İŞLEYECEK? 

AK Parti'nin Genel Kurulda kabul edilen önergesiyle imar hakkı aktarımı gerçekleşriilerek  umumi ve kamu hizmet alanlarının kamuya mali külfet getirmeden bedelsiz karşılanarak kamu mülkiyetine geçirilmesi, vatandaşların mülkiyetlerindeki sınırlılığın kaldırılması ve kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçilmesi için İmar Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. 

Düzenlemeyle İmar Hakkı Kanunu'na "imar hakkı aktarımı" tanımı dahil ediliyor. 

İmar hakkı aktarımı, "1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında olması nedeniyle, parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi halinde, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel veya parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemidir" olarak ifade ediliyor. 

Verici parselin/parsellerin aktarıma esas inşaat hakları, en yakın komşuluğundaki imar parselinin/adasının emsale esas inşaat hakkını  geçmeyecek şekilde ilgili idare tarafından belirlenecek. Aktarma işlemi, alıcı ve verici parselin değer tespitleri üzerinden gerçekleştirilecek. 

Alıcı ve verici parselin aktarıma konu olacak imar haklarının değeri, kanuna göre yetkilendirilmiş lisanslı en az iki gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından tespit edilen değerlerin ortalamasından düşük olmayacak şekilde idare tarafından oluşturulan kıymet takdir komisyonu tarafından bedel tespit esaslarına göre  hesaplanacak. 

Alıcı ve verici parsellerin aktarıma konu imar haklarının değerleri arasında fark olması halinde de karşılıklı mahsuplaşma yapılabilecek.

Köy Kanunu düzenlemesinin 9 maddesi daha Meclis te kabul edildi! İmar hakkı aktarımı, değer artış payı... 

DEĞER ARTIŞ PAYI NEDİR? 

Gayrimenkul maliklerinin tümünün talebi üzerine parsel bazında fonksiyon değişikliği ile ada bazında gerçekleştirilecek imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan parsel ya da parsellerin artan değeri ile mahkemelerce iptal edilen imar planı değişikliklerinde, imar planı değişikliği neticesinde yürürlükten kalkan imar planı ile teklif edilen yeni imar planının kapsadığı parsel ya da parsellerde ortaya çıkan değer farkının yüzde 90'ı, değer artış payı şeklinde alınacak.

İmar planı değişikliği ile taşınmazda meydana gelecek değer artışının tespiti Sermaye Piyasası Kanunu'na göre yetkilendirilmiş lisanslı en az iki gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından plan değişikliği açıklama raporunda belirtilen mer'i plan koşullarındaki değer tespiti ile birlikte değişiklik sonrası değer tespiti yapılmak suretiyle belirlenen ortalama yeni değerden az olmamak üzere, idarece oluşturulan kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenecek.

Değer artış payı peşin veya taksitle ödenebilecek. Değer artış payının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak ve en geç tahakkukun oluştuğu tarihi takip eden bir ay içerisinde ödenecek.

Değer artış payının taksitle ödenmesi halinde ilk ödeme, tahakkuk tarihini takip eden birinci ay içerisinde faizsiz olarak yapılacak. Sonraki taksit ödemeleri ise ilk ödemeden sonraki altıncı, on ikinci ve on sekizinci aylarda olmak üzere ve kalan borç üzerine Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık değişim oranları eklenerek artış yapılacak şekilde toplamda dört taksitte gerçekleştirilecek. Taksitlerin erken ödenmesi halinde ise taksitin ödendiği tarihteki kalan borç üzerine Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık değişim oranları eklenerek ödenecek taksit tutarı hesaplanacak. Değer artış payının tamamı ödenmeden tapuda satış, devir, bağış yapılamayacak, yapı ruhsatı düzenlenemeyecek.

İmar planlarında umumi hizmet alanına ayrılan yerlerden kamu eline geçişi sağlanamayan alanlarda kamu hizmetini yapacak ilgili idarenin kamu hizmet alanına ihtiyacı olmadığına dair görüşü alınarak eş değer alan ayrılmaksızın çevre yapılaşma koşulları ile uyumlu olmak kaydıyla konut kullanımı hariç fonksiyon değişikliği amaçlı plan değişikliği yapılabilecek.

Köy Kanunu düzenlemesinin 9 maddesi daha Meclis te kabul edildi! İmar hakkı aktarımı, değer artış payı... 

PARSELASYON NEDİR? 

İmar Kanunu'nda yer alan parselasyon hazırlanması ile ilgili de değişiklik yapılıyor. 

Buna göre, düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerler ile alanın ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi/parkı, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretime ilişkin eğitim tesis alanları, kamuya ait kreş ve gündüz bakımevleri, pazar yeri, semt spor alanı, toplu taşıma istasyonları ve durakları, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesis alanları, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, bölgenin geneline hizmet veren spor alanı, belediye hizmet alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, kamu hizmeti için planlanan teknik altyapı ve trafo alanları, özel tesis inşa edilmesine konu olmayan ağaçlandırılacak alan, rekreasyon alanı olarak ayrılan parseller ve mesire alanları, resmi kurum alanı, uygulama imar planı kararı ile getirilen diğer umumi ve kamu hizmet alanları, otogar alanından meydana gelecek ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka amaçlarla kullanım yapılamayacak.

Düzenleme sahasında sözü geçen umumi hizmetler için ayrılması gereken alanların toplamının, belirtilen düzenleme ortaklık payından fazla olması veya daha öncesinde parselasyon planı tescil olmuş alanlarda ikinci kez düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılamaması nedeniyle kamu eline geçişi sağlanamayan umumi ve kamu hizmet alanlarının belirtilen yöntemlerle kamuya geçişi sağlanacak.

Umumi ve kamu hizmet alanlarının kamulaştırma yoluyla kamu eline geçirilecek olması halinde uygulamaya giren parsellerin, imar planında kamulaştırmaya konu kamu ve umumi hizmet alanlarına denk gelen kısımları ilgili idarece kamulaştırılacak.

Bedel takdiri, bedel tespiti esasları da gözetilerek Sermaye Piyasası Kanunu'na göre lisans almış gayrimenkul değerleme uzmanları veya ilgili idare takdir komisyonlarınca raporlandırılarak tespit edilecek.

Tespit edilen bedel ödenmedikçe tapuda herhangi bir işlem tesis edilemeyeceği tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilecek ve bu bedelin tamamı tescil tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde ödenecek.

Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu'nun hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı güncellenmek suretiyle ödenmedikçe devri yapılamayacak ve yapı ruhsatı verilemeyecek; tapuda herhangi bir işlem tesis edilemeyecek. Bedelin tamamen ödenmesi halinde taşınmaz maliki ya da idarenin talebi üzerine terkin edilebilecek.

ELEKTRİK HABERLEŞME RUHSATI

Kanunla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararları dikkate alınarak İmar Kanunu'nun "Elektronik haberleşme altyapılarında yapı ruhsatı alınması" maddesinde düzenlemeye gidildi. Buna göre, 1/1000 ölçekli imar planı bulunmayan yerlerde, kulenin, varsa 1/1000 ölçekli mevcut haritası üzerine işlenerek, bu harita bulunmayan yerde ise 1000 metrekare alanı kapsayacak şekilde halihazır harita hazırlatılarak ve işlenerek ilgili idareye onaylatılacak.

İzmir’deki Basmane Çukuru’na AVM, ofis ve konut geliyor!

Dip yapan konut fiyatlarının yükselişe geçmesi bekleniyor!

Konut kredisi oranları güncellendi! 1,5 milyon TL'nin aylık ödemesi değişti


 


Geri Dön