Köy Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı! Hak sahiplerine 2028 yılına kadar ek süre tanındı!
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugünkü 32750 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Köy Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemelerle, gereksinim sahiplerine tanınan haklar genişletilirken, izinsiz yapılaşmaya karşı da daha etkili önlemler alındı.
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugünkü 32750 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. TBMM Genel Kurulunda 5 Aralık 2024 tarihinde kabul edilen kanuna göre, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup konutu bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli sebeplerle bina yapmayanlara veya taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak olan hak sahiplerine, binalarını yapmaları ya da taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre tanınıyor.
ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI TARAFINDAN BELİRLENECEK
Belediye sınırları içinde ya da dışında, belediyelere, özel idarelere, hazineye, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda ya da devletin hüküm ve tasarrufu altında olan yerlerde yapılacak daimi ya da geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen duvar, tel örgü, çit gibi yapılar da dahil inşa sırasında olsun ya da iskan edilmiş bulunsun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idareleri tarafından yıkım kararı alınabilecek.
Bir şehirde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek.
CEZASI 50 BİN TL’DEN AZ OLMAYACAK
Yapı denetim kuruluşu hakkında idari müeyyidelerden bir ya da birden çok cezanın verilmesinin gerekmesi durumunda uygulanacak idari para cezası 50 bin Türk Lirası’ndan daha az olmayacak. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50’lik kısmının 50 bin Türk Lirası’ndan daha çok olduğu durumlarda da yapı denetim hizmet sözleşmesinin en fazla yüzde 50'si kadar idari para cezası verilecek.
Ayrıca gerçek kişilerin ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye'ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması ya da satması; fikri, sınai ve ticari haklara ilişkin mevzuat hükümleri ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da iznine tabi olacak.
1 SENEDEN AZ 5 SENEDEN FAZLA OLMAYACAK
İzin belgesinin geçerlilik süresi bir seneden az, 5 seneden fazla olmayacak şekilde izin isteklisinin talebi üzerine yıl bazında Bakanlığın onayıyla belirlenecek. İznin başlangıç tarihi, başvurunun Bakanlık tarafından onaylandığı tarih varsayılacak.
Benzine 1.26 TL, motorine 1.18 TL zam geliyor! Akaryakıtta 2025 depremi! Sürücüler hemen bakın!
İstanbul'da kentsel dönüşümde yüzde 65'e kadar mali destek müjdesi! Resmen açıklandı!
Borsada yeni gözde çimento oldu! Çimento hisseleri ne zaman alınmalı?