02 / 01 / 2025

Köy Kanunu tepkisi: Köyde oturanlara devlet desteğiyle bedava arsa üretilmesi gerekirken, neden bedel ödetiliyor?

Köy Kanunu tepkisi: Köyde oturanlara devlet desteğiyle bedava arsa üretilmesi gerekirken, neden bedel ödetiliyor?

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Köy Kanunu'nu eleştirdi ve "Köyde oturanlara devlet desteğiyle bedava arsa üretilmesi gerekirken, neden bedel ödetiliyor?" sorusunu yöneltti. İşte o açıklama...



CHP  Adana  Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM’de görüşülen ‘Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ üzerine parti grubu adına söz alarak önemli açıklamalarda bulundu. 

Dr. Şevkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ayrıcalıklar getiren, yetkilerini artıran, yerel yönetimlerin de yetkilerini sınırlayan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni (TMMOB) devre dışı bırakan yasaya tepki gösterdi. 

Köy Kanunu tepkisi: Köyde oturanlara devlet desteğiyle bedava arsa üretilmesi gerekirken, neden bedel ödetiliyor?

Sözcü Gazetesi'nden Mehmet Serbes'in haberine göre; Yasa teklifiyle imar rantı aktarmanın yollarının açıldığına dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, yasada kamu yararı, toplum, afet, tehlike ve risklerini koruyacak tek bir cümlenin olmadığını söyledi. 

Dr. Şevkin, açıklamasında "Kamusal hiçbir amacı olmayan ‘imar aktarımı’ tanımıyla ‘rant aktarımı’nı mevzuatın bir parçası  durumuna getiren,  Bakanlığa yapı ruhsatı dahil geniş yetkiler tanıyan, halkın yaşam alanları hakkındaki kararlara katılımına sınırlama getiren, kentsel alan içinde kalan son kamusal alanların farklı ticari amaçlarla kullanımına imkan veren bir düzenleme olduğu görülüyor" ifadelerini kullandı.

Şevkin, Türkiye’de son beş senelik süre değerlendirildiğinde, 2020'de meydana gelen Elâzığ ve  İzmir  depremleri, ardından yaşanan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra Karadeniz Bölgesi başta olacak şekilde yaşanan sel afetleri, heyelanlar ve 2020-2022 yılları arasında yaşanan pandemi gibi olaylarla 250 bine yakın insanın yaşamını yitirdiğinin altını çizdi. 

Dr. Şevkin, söz konusu açıklamasında "5 sene içinde, maalesef 400 bini geçen bina ve bina türü yapı başta olmak üzere çok sayıda üstyapı ve altyapı hasar görmüş; 250 milyar dolara yakın mali kayıplarla karşı karşıya kalınmıştır. Deprem komisyonu raporlarındaki önermelerimizin hiçbiri uygulamaya alınmamıştır. Neden arazi rantı ve talanı üzerinde şekillenen kentsel imar ve yapı üretimi ve denetimi sisteminin değiştirilmesi konusunda bir çabanız yok?" sorusunu yöneltti. 

Köy Kanunu tepkisi: Köyde oturanlara devlet desteğiyle bedava arsa üretilmesi gerekirken, neden bedel ödetiliyor?

Günümüzde köyde yaşayan toplam nüfusun ülke nüfusunun yüzde 5'i ya da 6'sını meydana getirdiğini aktaran Müzeyyen Şevkin, şu ifadeleri kullandı:

"Çok sayıda köy, tüzel kişiliğini kaybetmiştir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı bölgelerde neredeyse hane sayısı 4-5'i aşmıyor. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’yla zaten bir gecede köylerin yarısını mahalleye dönüştürdünüz, durum ortada. Köyde bugün yaşayan insanımızın en önemli sorunu mülksüzleşmedir ve köy yerleşik alan sınırları tespit edilmediği için özellikle ülkenin batısında köy sınırları içerisinde bütün tarım alanları, meralar, ormanlar talan ediliyor. Maalesef imar plansız binalar inşa ediliyor. Köyde sürekli oturanlara devlet destek verip bedava arsa üretmesi gerekirken, neden bedel ödemeleri için köylünün boğazına çökülüyor?"

Söz konusu kanunla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) devre dışı bırakıldığına vurgu yapan Şevkin, TMMOB'nin bağımsız ve özerk yapısının korunması gerektiğine ve maddenin geri çekilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu'ndan 100 yıllık kentsel dönüşüm planı! Yeni yaşam alanları kuracağız

Hisseli tapu sahiplerine 90 günlük süre şoku! Bilmeyenler zarar üstüne zarar eder! 

Konut kredisi kullanımı 1 haftada 3 milyar 444 milyon TL arttı!


Geri Dön