Köy yerleşik alanlarında ifraz şartları!
İfraz işlemi ile, arsa birden fazla parsele bölünebiliyor. Ancak söz konusu işlemin şartları, planlı ve plansız alanlarda farklılık gösteriyor. Peki, köy yerleşik alanlarında ifraz şartları nelerdir?
Köy yerleşik alanlarında ifraz şartları!
Arsalar üzerinde yapılabilen işlemler arasında ifraz da yer alıyor. İfraz işlemi ile, arsa birden fazla parsele bölünebiliyor. Ancak söz konusu işlemin nasıl yapılması gerektiği, işlemin yapılacağı taşınmazın yer aldığı bölgeye ve imar planına göre değişkenlik gösteriyor.
İfraz işlemleri, planlı ve plansz alanlarda farklı şartlarda uygulanıyor.Bu işlemin köy yerleşik alanlarında nasıl yapılması gerektiğine Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer veriliyor.
Yönetmelik gereğince, ifraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması gerekiyor.
Köy yerleşik alanlarında ifraz işleri..
İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şart olup; Parselden terk suretiyle yol oluşturulamıyor.
Çıkmaz sokaklarda cephesi olan parseller ifraz edilemiyor. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamıyor.
Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri (15.00) m.den, parsel derinlikleri de (20.00) m.den az olamıyor.
İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde ediliyor, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamıyor.
Ayrıca; ifraz edilmedikçe bir parsel üzerine köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamıyor. Ancak, bir yapıda birden fazla bağımsız bölüm yapılabiliyor.
Köy yerleşik alanlarında yapılaşma!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com