Köy yerleşim alanlarının genişletilmesi!
Köy yerleşim alanları, Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı olarak ifade ediliyor. Peki, köy yerleşim alanlarının genişletilmesi mümkün müdür? İşte yönetmelik esasları...
Köy yerleşim alanlarının genişletilmesi!
Köy yerleşim alanları, Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarı olarak ifade ediliyor.
Bu alanlar, Köy ve mezraların cami, köy konağı gibi köy ortak yapıları ile köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar tarafından, yapımı tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş yapıların toplu olarak bulunduğu yerlerde mevcut binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından geçirilen çizginin içinde kalan alan köy yerleşik alanı oluyor.
Bu çizgi ile 100 m. dışından geçirilecek olan, valiliklerce tespit edilerek il idare kurulunca karara bağlanan sınırın içinde kalan alan köy yerleşik alanı civarını olarak tanımlanıyor. Peki, köy yerleşim alanlarının genişletilmesi mümkün müdür? Köy yerleşim alanlarının genişletilebilir mi?
Köy sınırının genişletilmesi..
Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği madde 43 gereğince; Köy ve mezralar ile civarının yerleşik alan tespiti bir defaya mahsus olmak üzere yapılıyor, bu sınırlar genişletilemiyor. Ayrıca genişletilmesine dönük olarak birleştirilemiyor.
Köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarının tespiti, valiliklerce birisi harita mühendisi olmak üzere en az üç kişilik bir komisyon tarafından 1:1000, 1:2000 veya 1:5000 ölçekli halihazır haritalar veya kadastro paftaları üzerine yapılıyor. İl idare kurulunca onaylanıyor.
Köy yerleşik alanı uygulama yönetmeliği!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com