Emlak Terimleri

Köyde arsaların satışı!

Köyde arsaların satış işlemleri Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliğinde açıklanıyor. Yönetmeliğe göre, Tespit edilen ihtiyaç sahiplerine hangi arsanın satılacağı, kura ile belirleniyor. İşte köyde arsaların satışı...

Köyde arsaların satışı!

Köyde arsaların satışı ile ilgili yasal esaslar, Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliğinde açıklanıyor. Yönetmeliğe göre, Tespit edilen ihtiyaç sahiplerine hangi arsanın satılacağı, kendi aralarında anlaşamadıkları takdirde kura ile tespit ediliyor.


Köyde arsaların satış işlemleri..

Madde 12 - Arsa satın alabilmek için;

a)İsteklinin reşit olması,


b) Kendisine, eşine ve reşit olmayan çocuklarına ait evi veya arsası bulunmaması, var ise evinin harap, arsanın kullanışsız olması,


c) İsteklinin ikamet etmekte olduğu köy nüfusuna kayıtlı olması ve o köyde asgari 5 yıl oturmuş olması,


Nüfus kaydı evvelce başka yerlerde olup, bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra bu köy nüfusuna aktarmış olanların, hak sahibi olabilmeleri için nüfus kaydı aktarma işlemi tarihinden

itibaren 5 yıl süreyle fiilen o köyde ikamet etmiş olmaları şarttır.


Yukarıda sayılan şartları haiz bulunan isteklilerin sayısı arsa sayısından çok ise, arsalar aşağıdaki öncelik sırasına uyularak satılır:


a) Sel, yer kayması ve yangın gibi sebeplerle arsa ve evini kaybetmiş olanlar,


b) Kendisine, eşine ve reşit olmayan çocuklarına ait köy içinde inşaata müsait arsası bulunmayanlar,


c) Evi çok harap ve arsası elverişsiz olanlar,


d) Evli ve çok nüfus sahibi olanlar, çocuk sahibi dullar,


e) Evli olanlar,


f) Köydeki ikamet süresi fazla olanlar.


Arsaların Satışı

Madde 13 - Tespit edilen ihtiyaç sahiplerine hangi arsanın satılacağı, kendi aralarında anlaşamadıkları takdirde kura ile tespit edilir. Bu tespiti müteakip arsaların karşılıklı olarak değiştirmek isteyenlerin, 3 gün içinde müşterek dilekçe ile müracaat etmeleri şartıyla arsaları değiştirebilir. Köy ihtiyar heyetince satış yapılacak isteklilere bir ay içinde arsa bedelinin köy sandığına yatırmaları veya borçlanma senetlerini imza etmeleri yazılı olarak tebliğ edilir.


Temlik, Tescil ve Takyit:

Madde 14 - Arsa bedellerinin peşin olarak yatırılmasını veya taksitle satılması halinde borç senetlerinin imzalanmasını müteakip, muhtarlığın talebi üzerine valilikçe hazırlatılacak temlik cetvelleri, valinin yazılı emrine bağlı olarak ilgili tapu sicil müdürlüğüne gönderilir. Tapu sicil müdürlüğünce, varsa borçlanılan miktarda, köy tüzel kişiliği lehine kanuni ipotek tesisi suretiyle, hak sahibi adına re‘sen tescil işlemleri yapılarak tapuları verilir. Taksitle satılan arsa bedelleri en çok 5 yılda ve 5 eşit taksitle faizsiz olarak tahsil edilir. Peşin veya taksitle satılan arsalar 10 yıl müddetle, konut veya zirai kredi veren kuruluşlar dışında rehin ve diğer ayni haklarla takyit edilemez, miras yoluyla intikal işlemi hariç, devir-temlike, satış vaadi sözleşmesine, taksime, şuydun giderilmesi talebine konu olamaz. Ayrıca amme alacağı hariç haciz edilemez. Bu husus tescil işlemleri sırasında, tapu sicil müdürlüğünce re‘sen tapu kütüğünün şerhler hanesinde belirtilir.


Arsaların Geri Alınması

Madde 15 - Arsaların hak sahipleri adına tapuda tescili tarihinden itibaren (5) yıl içinde bina yapılmadığı takdirde, köy muhtarlığınca alınacak yargı kararı ile tapu iptal edilerek, arsa köy tüzel kişiliği adına tescil ettirilir.



Köy yerleşme alanı nasıl tespit edilir?
Köy yerleşme alanı uygulama yönetmeliği!