Emlak Terimleri

Köyde tevhid nasıl yapılır?

Tevhid işlemi ile tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok taşınmaz malın birleştirilebiliyor. Peki, köyde tevhid nasıl yapılır? İşte plansız alanlar tip imar yönetmeliği kapsamında yer alan tevhid koşulları..

Köyde tevhid nasıl yapılır?

Tevhid işlemi ile tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok taşınmaz malın birleştirilebiliyor. Bu işlem aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor.


Birleştirilecek gayrimenkullerin üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekiyor. 


Tapuda tevhit işleminin tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tevhid işlemi harcının yatırılması gerekiyor. Peki köyde tevhid nasıl yapılır?


Köyde tevhid işleminin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin esaslar, Plansız alanlar tip imar yönetmeliği kapsamında madde 62'de açıklanıyor. 


Madde 62- Köyde İfraz ve Tevhid İşleri:

Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.


(Ek fıkra:RG-30/6/2001-24448) 2510 sayılı İskan Kanunu uyarınca hazırlanan Tarımsal İskan Projeleri kapsamında yapılaşma amacı taşımayan tarımsal amaçlı ifrazlarda, yola cephe koşulu aranmaz.


Köyede tevhid işlemlerinde (5000) m2 asgari büyüklük şartı aranmaz.


Köyde ifraz şartları nelerdir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com