Köye ev yapma şartları nelerdir?
Köyde ev yapma hayali olan vatandaşlar, sürecin nasıl işlediğini ve şartların neler olduğunu öğrenmek istiyor. Peki, köye ev yapma şartları nelerdir? Köyde ev yapmak için ruhsat gerekir mi? Köyünde arazisi olan ancak evi olmadığı için sık sık gidemeyen kimseler köyde nasıl ev yapabileceğini, resmi sürecin nasıl işlediğini merak ediyor
Bugün köyünde ev yapma hayali olan binlerce kişi bulunuyor. Köyünde arazisi olan ancak evi olmadığı için sık sık gidemeyen kimseler köyde nasıl ev yapabileceğini, resmi sürecin nasıl işlediğini merak ediyor.
Geçtiğimiz sene yayımlanan yönetmelik ile köyüne dönen vatandaşlar için bazı kolaylıklar sağlandı. Yönetmelikle Büyükşehir Belediyeleri tarafından 'kırsal yerleşik alan' tespiti yapılan mahallelerin, belirlenen kurallar kapsamında köy yerleşik alanı koşullarına tabi olması sağlandı.
Aynı yönetmelikte tarımsal amaçlı yapıların tanımına "bağ evleri" de eklendi. Böylece bağ evi kapsamında inşa edilecek yapı için bazı avantajlardan yararlanılabilecek.
Peki, köye ev yapma şartları nelerdir? Köyde ev yapmak için ruhsat gerekir mi? Yeni yönetmelik ile bağ evi yapmak için ruhsat istenir mi? İşte detaylar...
KÖYDE BAĞ EVİ YAPMANIN ŞARTLARI NELERDİR?
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartı ile yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara ruhsat alınması zorunlu olmuyor.
Köylerde bina çatılarında inşa edilen güneş enerji sistemleri de yapı ruhsatından muaf olacak.
Ayrıca "Dağınık Yerleşik Alan" içerisinde yapı inşa edilmesi için köy nüfusuna kayıtlı olmak ve köyde sürekli yaşamak da istenmeyecek.
KÖYE EV YAPMA ŞARTLARI NELERDİR?
Yeni yönetmelikte yer alan bağ evinin dışında daha büyük bir ev yapılmak isteniyorsa ilgili birimlerden izin alınması ve yine inşaat kurallarına uyulması gerekiyor.
Köylerde ev yapma şartları, belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanları ile belediye ve mücavir alan sınırları İçinde ve dışındaki yerleşme alanı dışında kalan (iskân dışı) alanlarda farklılık gösteriyor.
Arsa tapusuna sahip olan kişileri İlçe Özel İdaresi’ne doğrudan başvuru yaparak, gerekli belgelerin temini ile yapı izni ve ruhsatı alabilirler.
İSTENEN BELGELER
Yapı izin dilekçesi
Tapu belgesi
Koordinatlı plan örneği (Kadastro’dan)
Nüfus cüzdanı
İkametgah
Yapılacak yapının yoldan ve komşu parsellerden çekme mesafelerine ilişkin Köy İhtiyar Heyeti kararı.
Köyde ev yapmak isteyenlere müjde!
Belediyeye emlak bildirimi ne zaman yapılır?
Emlak vergisi ödememe cezası 2022!
Miras kalan evin emlak vergisi nasıl ödenir?