Köylerde dönüşüm nasıl olacak?
Şehirlerde uygulamaya konulan kentsel dönüşümün benzeri köylerde de uygulanacak. 10 ailenin onayı ile devlet ihaleye çıkacak. Müteahhit yapacak, vatandaş da borçlanacak..
ŞEHIRLERDE uygulama konulan ve tartışmaları hala bitmeyen kentsel dönüşüm projesinin bir benzeri, köylerde de uygulamaya sokuluyor. Bundan böyle bir köylü, arsasına yeni bir konut, ahır gibi bir bina yapmaya karar verirse bunu mutlaka müteahhide yaptırmak zorunda kalacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İskan Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde değişiklik yapan yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, köylerin daha modern yapılara kavuşturulması, nakil ve benzeri gibi zorunlu nedenler ya da toplulaştırma gibi gerekçelerle köylerde yapılacak konutların ihale ve onay şartlarım tümden değiştirdi.
Binaların yapımında peşin para yerine borçlandırma yöntemi uygulanacak yönetmelikle, peşinat kaldırıldı. Şimdi devletin açtığı ihaleyi kazanan müteahhit yapılan yapacak, vatandaş da devlete borçlanacak. Yönetmeliğin önceki halinde, köy gelişme alanlarının kurulması, toplulaştırma veya nakil yapılabilmesi için 10 yerine en az 30 ailenin onay vermesi şartı aranıyordu. 30 aileden onay alınamazsa bir anlamda dönüşüm yapılamıyordu. Yeni yönetmelikle artık 10 ailenin bir araya gelmesi inşaatların başlaması için yeterli olacak.
Ayrıca ailelerden onay çıksa dahi, mevcut yönetmelikte köylerde yapılacak konut, ahır, tarım işletmesi binası ve benzeri binaların yapımı devlet ve köylülerin ortak işbirliğiyle gerçekleştiriliyordu. Şimdi devlet-köylü birlikte değil, ihaleyi kazanan müteahhit konut ve benzeri yapılan inşa edecek.
Şok