Köyünü yeniden inşa ediyor
Ali Akkaş 15 hemşerisi ile birlikte Sivas'taki köyünde örnek bir proje başlattı.
Sivas Bolucan'dan 38 yıl önce ayrılan Köşebaşı Restaurant'ın ortaklarından Ali Akkaş 15 hemşerisi ile birlikte ÇEKÜL'ün desteğini de yanına alıp örnek bir proje başlattı..
Yoğun göç alan şehirlerin başında gelen İstanbul'a 1970 yılında Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Bolucan köyünden 12 yaşında bir çocuk gelir. Cebinde beş kuruşu yoktur ama çalışkandır, azimlidir. İstanbul'da başarı basamaklarını tırmanmaya başlar ama bu süreçte köyünü asla unutmaz. Ve yıllar sonra köyüne yaptığı bir ziyaret sırasında gördüğü manzara üzerine de kolları sıvar; köyünü yeniden inşa edecektir. Kendi ayrılışının üzerinden geçen 38 yılda, 90 haneden sadece 18 kişinin yaşadığı, kanalizasyonu olmayan, sağlık evi, ilköğretim okulu faaliyet göstermeyen bir köye dönüşen Bolucan'a yeniden hayat vermek için bir proje geliştirir: Bolucan Köyü'nü Yaşatalım Projesi...
2009'DA PROJE SONLANACAK
İşte bu projenin sahibi Ali Akkaş. Köşebaşı Restaurant'ın ortaklarından olan Akkaş, aynı sektörde çalışan 15 hemşerisi ile bir araya gelip bu çalışmayı başlattı. Ali Akkaş ile aralarında Woks'tan Rıza Akkaş, Tahtasaray Restaurant'tan Kemal Akkaş, İnan Kıraç'ın garsonu Haydar Yalçın, Rubin Bar'dan İbrahim Berat, eski Maksim'in şefi Hüseyin Korkut, Pub Avni'den Cavit Danış ve Flamingo Restaurant'tan Fettah Şeker'in de bulunduğu 15 hemşerisi, köylerindeki hane sayısının yok denecek kadar azalması ve köy kimliğini kaybetmesi üzerine harekete geçti. Ali Akkaş, ÇEKÜL Vakfı'na giderek, köyünü yaşatmak istediğini belirtti. Vakıf da Ali Akkaş'ın köyünü araştırdı. Hava, su, toprak analizleri yapıldı. Bu topraklarda en iyi hangi meyve, sebze yetişir, hayvancılığa ne kadar müsaittir gibi raporlar çıkarıldı. 2009 yılının haziran ayında tamamen sonuçlanması planlanan Bolucan Köyü'nü Yaşatalım Projesi kapsamında binlerce ağaç dikilecek, yol yapılacak.
1950'LI yıllarda Prof. Dr. Metin Sözen'in başlattığı, 1975 yılında Safranbolu'da ilk sonuçlarını almaya başlayan koruma-yaşatma çalışmalarında büyük bir hareketin parçası olarak düşünülen Köyler Yaşamalıdır Projesi, ilk örgütlenme ve uygulama alanını aynı yıl Safranbolu'ya bağlı Yörük Köyü'nde buldu. Bunu takip eden yıllarda ÇEKÜL Vakfı çalışmalarının öncelikli gündemini oluşturan, özgün özelliklerini korumuş tarihi kentlerin yakınında aynı kültürün ve bütünün parçası olan köylerde devam eden proje, Bursa; Cumalıkızık, Kemaliye; Apçaağa, Akseki Sarıhacılar, Akseki Süleymaniye gibi örneklerle günümüze kadar sürdü. Bu noktada, tarihi ve kültürel değerlerini koruyabilmiş köyler için oluşturulan modelin, diğer köylerde ve kalkınma projelerinde de uygulanmasının gündeme gelmesi, Bolucan nahiyesi ve çevre köylerinin İstanbul'daki temsilcilerinden Ali Akkaş ve Fettah Şakar'ın duyarlı yaklaşımları sonucu bir örnek olarak "Köyler Yaşamalıdır Bolucan Nahiyesi ve Çevre Köylerini Yaşatma Projesi" uygulama alanı buldu. İlk olarak eski Bolucan köyünde yeniden yerleşmek amacıyla planlanan 15 adet konutun köy dokusuna uyumlu, çağdaş ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde projelendirilmesi ve bununla birlikte alana yapılan gezilerin sıklaştırılması sonucu bir yol haritası hazırlandı ve tüm paydaşlara iletildi, onayları alındı.
ŞU ana kadar proje kapsamında bin 200 ağaç dikildi, 15 ev yapıldı bile. Ali Akkaş, 1 milyon YTL'ye mal olacak bu yeniden yapılandırma projesinin diğer köyleri yaşatmak için de örnek olacağını düşünüyor. Akkaş, köyünü terk etmiş olan Bolucanlılara sesleniyor, "Köyünüze dönün, sizin için ağaçlar dikiyoruz, yol yapıyoruz, evler hazırlıyoruz. Size ne iş yapacağınızı söylüyoruz" çağrısında bulunuyor.
Şimdiden köydeki hane sayısı 20'ye yükselmiş durumda. Ali Akkaş'ın önderliğindeki bu projenin adeta yeni bir kalkınma modeli olması hedefleniyor. Aynı meslekten, Şans Restaurant'ın ortaklarından Sait Can ile Şayan İşkembecileri'nin ortaklarından Ziya Kurnaz da bu proje için görev alıyor.
Sinan ÖZEDİNCİK / Sabah