Kozan Köprüsü'nün toprak altındaki 2 kemeri ortaya çıkarıldı!
Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Çukurova'nın önemli tarihi eserlerinden Kozan Köprüsü'nde süren restorasyon çalışmasında, köprünün toprak altında kalan 2 kemeri ortaya çıkarıldı...
Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Daire Başkanlığı tarafından ihale edilerek geçen yıl ağustosta restorasyonuna başlanan Roma dönemine ait köprüde 2 yeni kemer bulunması üzerine başka kemer olasılığına karşı çalışmalar batı yakasına da kaydırıldı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kozan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Abdurrahman Kütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı dönemine ait yazılı kaynaklarda 9 kemerli olduğu belirtilen ancak günümüzde 8 kemeri görülen tarihi köprünün toprak ve hafriyat kaldırma çalışmasında 2 kemer daha ortaya çıkarıldığını söyledi.
Bu gelişmenin, köprünün gerçek tarihini ortaya çıkarma açısından mevcut yazılı kaynaklarda yer alan bilgileri değiştireceğini ifade eden Kütük, ''Osmanlı arşivlerinde yaptığımız araştırmalarda, 1872 yılına ait salnamede köprünün 9 kemerli olduğu bilgisi var. Hicri 1309 ve 1319 tarihli Osmanlı salnamelerinde ise köprünün 90 metre uzunluğunda ve 5 metre 40 santimetre genişliğinde olduğu kayıtlı'' dedi.
Kütük, tarihte "Sis Köprüsü" olarak da bilinen Kozan Köprüsü'nün, Çukurova'da Adana Taşköprü ve Misis Köprüsü'nden sonra üçüncü büyük ve önemli yapı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Köprünün ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte Roma dönemine ait olduğu rivayet ediliyor. Değişik kaynaklara ve mimari özelliklerine bakıldığında Roma dönemine ait izler taşıdığı belirtilmekte. Köprü, değişik zamanlarda değişik milletler tarafından restore edilmiş. Köprü üzerindeki bir kitabede yer alan bilgiye göre Osmanlı döneminde 1776'da restorasyondan geçirildiği anlaşılmaktadır. Köprü, Osmanlı salnamelerinde 9 gözlü ve 90 metre uzunluğunda olduğu kayıt altına alınmış. Cumhuriyet dönemindeki yapılan değişiklikle köprünün birkaç gözü toprak altında bırakılmış. Son yapılan restorasyon çalışmasında köprünün 2 gözü ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla Osmanlı salnamelerinde bile 9 gözlü olduğu yazan köprüdeki kemer sayısı 10 kemerli olarak karşımıza çıktı. Ayrıca, köprünün batı tarafında birkaç göz daha olabileceği değerlendirilmekte. Bölgemizin tarihi ve kültürü bakımından heyecan verici yeni bir bilgi. Bu köprünün bütün ihtişamıyla ortaya çıkması ve Çukurova'nın önemli köprülerinden birinin tarihi mirasına kavuşturulması heyecan verici.''
AA