Sektörel

Krea bekleme kararı aldı

Beklemeye geçen Krea, krizde doğru projeyi kollayacak.

Krea Grup CEO'su Hakan Kodal, dünyada yaşanan küresel kriz nedeniyle Türkiye'deki yeni yatırımlarını durdurmayacaklarını, ancak piyasa denklemlerinin oturması açısından kısa bir bekleme dönemi geçireceklerini söyledi. Ellerinde 500 milyon dolarlık bir yatırım kapasitesi olduğunu belirten Kodal, "Doğru yerde, doğru zamanda, uygun projeler arıyoruz. Kriz ortamını dikkate alarak 6 ay-1 yıl içinde yeni bir proje daha gündeme gelebilir" dedi.
Kodal, Krea Grup tarafından geliştirilen ve Merrill Lynch GPI öncülüğünde 14 global yatırımcının oluşturduğu Bosphorus Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun Türkiye'de yatırımlar için 1.5 milyar dolarlık bir kaynak ayırdığını hatırlattı. Şu ana kadar bu paranın 1 milyar dolarını 6 projede kullandıklarını belirten Kodal, 7'inci yatırım projesi için de çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Bosphorus Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun yatırımcısı olduğu Pendik NeoMarin Alışveriş Merkezi'nin dün yapılan tanıtım toplantısında konuşan Kodal, önceleri projelerde yüzde 85'e kadar varan kısmın krediyle finanse edildiğini, ancak artık sermaye yoğun projelerin ağırlık kazanacağını anlattı. Kodal, "Yani en azından projenin yüzde 50'sini sermaye olarak koymak durumundasınız. Çünkü yurtdışında kredi muslukları kapandı. Bu süreç 6-7 ay daha sürer. Türkiye'de de bankalar kredi musluklarını kıstı. Artık daha seçici davranacaklar. Dolayısıyla yanlış ile doğru projeler arasındaki ayrım netleşecek. Piyasaların durulmasını bekleyip, iş yapmak için denklemlerimizi yeniden kurmak zorundayız" diye konuştu.

Bazı bölgelerde alışveriş merkezi açısından yoğunluk yaşandığını hatırlatan Krea Grup CEO'su Kodal, "Aynı cadde üzerinde 18 alışveriş merkezinin bulunduğu yerler var. Aşırı rekabetin yaşandığı bölgelerde merkezler kapanabilir. Aynı durum perakende mağazalar için de geçerli. Marka-ürün-fiyat ile tüketici adaptasyonunun sağlanması artık çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
 
Fiyatlar yüzde 15 gevşer

Küresel krizin etkilerinin gayrimenkul sektöründe fiyatlara da yansıyacağına dikkat çeken Kodal, bu noktada gelişmekte olan ülkelerin daha şanslı olduğunu söyledi. Türkiye'de bugüne kadar gayrimenkul fiyatlarında dramatik bir artış olmadığını dile getiren Kodal, dolayısıyla fiyatlarda de keskin bir düşüş beklemediklerini söyledi. Kodal, konut fiyatlarında yüzde 10-15 arası bir "gevşeme" beklediklerini ifade etti.

2009 yılının ocak ayında faaliyete geçecek olan NeoMarin Alışveriş Merkezi'nin 80 milyon dolara mal olduğunu belirten Krea Grup İcra Kurulu Üyesi Maxence Liagre ise, "NeoMarin'de 150 mağaza olacak. Şu ana kadar merkezdeki mağazaların yüzde 85'i kiralandı" dedi.

Referans