22 / 12 / 2024

Kredi çekerken nelere dikkat etmek gerekiyor? 

Kredi çekerken nelere dikkat etmek gerekiyor? 

Merkez Bankası'nın enflasyon ile mücadelesi kapsamında gerçekleştirdiği faizlerin yükseltilmesi, kredilerin maliyetlerini de yukarı çekmiş durumda. Bu kapsamda, kredi çekerken nelere dikkat etmek gerekiyor? 



Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele hedefi kapsamında gerçekleştirdiği faiz artırımları, kredilerin maliyetlerini de yukarı çektiği kaydeildi. Konut ve taşıt kredilerindeki sert frenle, tüketicinin ihtiyaç kredilerine talebi devam ediyor. Nakit ihtiyacı olanların aklına ilk gelen seçenek olan ihtiyaç kredilerinin faiz oranları kişinin gelirine, kredi notuna göre farklılıklar yaratabiliyor.

Hal böyle olunca da tüketicilerin alışveriş, tatil, ev tadilatı gibi genel ihtiyaçları için kullandıkları ihtiyaç kredisi çekerken bilmesi gereken detaylar bulunuyor.

ÖNCELİKLE İHTİYACI BELİRLENMELİ

Kredi almadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemek ve kredi tutarınızı buna göre tespit etmek, gereksiz harcamalar yapmaktan kaçınmanızı sağlamaktadır.Kredi almadan önce bütçe değerlendirmesi yaparak aylık ödenebilecek taksitlerin dikkatlice belirlenmesi ve kredi vadesinin buna göre ayarlanması gerekmektedir.

İhtiyaç kredisi almadan önce geri ödeme planınızı oluşturmanız gerekir. Başvuru yaparken, kredi taksitlerinin bütçenizi ne kadar zorlamayacağını hesaplamak için aylık gelir ve giderlerinizi dikkate almanız işinizi kolaylaştırmaktadır. Öte yandan, kredi oranlarına krediyi çekmeden önce detaylıca bakıp uygun olan seçilmeli. Faiz oranları, vade ve aylık ödeme tutarları gibi kredi koşullarını karşılaştırmak için farklı bankaların kredi tekliflerini incelemek, en uygun ihtiyaç kredisini bulmak için önemli bir adım olur.

MAAŞ GÜNÜNÜ DİKKATE ALIN

Taksit ödeme gününü maaş aldığınız tarihe göre belirleyin. Gelir tarihlerinize yakın ödeme tarihi seçerseniz ödemeleriniz daha düzenli olur ve böylece zor durumda kalmazsınız. İlerleyen dönemlerde acil bir duruma karşı kredi ile ilgili bütün dosyalar mutlak suretle saklanmalı. Uzun vade hem ödeyeceğiniz faiz oranını artırır hem de elinizi kolunuzu uzun bir dönem boyunca bağlamış olur. Dosya masrafının krediye olan oranına çok dikkat edin. Yüksek dosya masrafı çıkartan bankalar tercih edilmemeli.

Kredi çekerken nelere dikkat etmek gerekiyor? 

FAİZ ORANLARI BAŞVURU SONRASI DEĞİŞİYOR MU?

İhtiyaç kredisi faiz oranları günden güne ve bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Kredi notuna, yaşa, gelir düzeyine ve risk skoruna göre farklılık gösterir. takvim.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Kısacası faiz oranları kişiye göre değişkenlik gösterdiği için herkese aynı oranda faiz ve kredi çıkmayabilir. Kredi çekmek istediğinizde kredi notunuzu öğrenmeniz ve faiz oranını hesaplatmak lazımdır.

SÖZLEŞMEYİ DİKKATLİ OKUYUN

Kredi tutarınızı belirlerken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Farklı bankaların kredi tekliflerini karşılaştırın. Geri ödeme planınızı oluşturun ve düzenli ödeme yapmaya özen gösterin. Taksit ödeme gününü maaş aldığınız tarihe göre belirleyin. Gelir tarihlerinize yakın ödeme günü seçerseniz zor durumda kalmazsanız. Bütçenize uygun kredi taksitini belirleyin. Banka veya finans kuruluşunun müşteri hizmetleri ile görüşün. Kredi sözleşmesini dikkatlice okuyun ve saklayın.

İHTİYAÇ KREDİSİ VADE VE LİMİTLERİ NEDİR?

BDDK'ya göre 50 bin TL'ye kadar olan krediler için uygulanabilecek en yüksek vade 36 ay, 50 bin Türk Lirası üstü krediler için en yüksek vade 24 ay. İhtiyaç kredisi sorgulama, başvuru yapılan bankanın dijital bankacılık kanallarından yapılabilir.

8 banka peş peşe duyurdu! Yapı Kredi, Akbank, ING, Ziraat, Denizbank ve 3 bankada daha 7 şiddetinde deprem!

Arsa ve arazi yatırımı yapmak isteyenler dikkat! Toprak manipülasyonu nasıl yapılır?

100 bin TL kredinin geri ödemesi ne kadar?

Konut kredisi faizleri vatandaşı evsiz bıraktı! Kredi ile konut sahibi olanların oranı yüzde 10 bile değil!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön