Ekonomi

Kredi çekmeyi düşünenler acil bakın! Eğer bunlara dikkat etmezseniz sonra çok ağlarsınız! 

Bankalardan kredi çekmeyi planlayanların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktalara dikkat eden hem hesabını iyi yapar hem de hayatını kolaylaştırır. İşte detaylar...Eğer tüketici bankayla olan süreci iyi yönetirse kendisine sunulan finansman olanaklarını da fırsata çevirebiliyor

Ev ve otomobil almak isteyenler, tatile çıkma planları yapanlar, yeni bir cep telefonu almak isteyenler özetle acil nakit ihtiyacı olanların yolu bankalarla  bir şekilde kesişiyor. Eğer tüketici bankayla olan süreci iyi yönetirse kendisine sunulan finansman olanaklarını da fırsata çevirebiliyor. 

Peki kredi çekerken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bankalarda kredi alırken hani detayları bilmek gerekiyor? İşte Bilal Emin Turan'ın konuyla ilgili haberi...


1- BÜTÇE DENGENİZİ GÖZETİN 
Konu ile ilgili olarak ilk dikkat etmeniz gereken gelir-gider hesabı. Yani bankadan kredi çektiğinizde aylık ödeyebileceğiniz taksitleri dikkatlice belirlemeli ve kredi vadesini buna göre ayarlamalısınız. Örnek vermek gerekirse, ‘Taksit/aylık gelir oranı’nın yüzde 40- 50’yi aşmaması gerekiyor.

2-EN UYGUN OLANI TERCİH EDİN 
Bankalara kredi başvurusu yapmadan önce tüm bankaların kredi şartlarını araştırmak ve en uygun bankadan yana tercih kullanmak size en başta para kazandırır. Örnek vermek gerekirse, 30 bin lira ve 24 ay vadeli bir ihtiyaç kredisinde karşılaştırma yaparak kredi çekenin 5-6 bin lira civarı tasarruf imkanı var. 

YENİ MÜŞTERİYE ÖZEL

Kredi çekerken genelde çalıştığımız, maaşımızın yattığı bankaı tercih edilir fakat rekabetçi piyasada özellikle de daha küçük hacimli bankalar bazı cazip imkanlar sunabiliyor. 

3-MALİYETİ ‘SIFIR’ OLAN YOK! 
Tüketiciye maliyeti olmayan kredi ne yazık ki bulunmuyor. ‘Sıfır faizli’ veya ‘masrafsız’ gibi ilan edilen kredilerin de maliyeti vardır ve mutlaka diğer kredi seçenekleri ile karşılaştırmak gerekiyor. Bu karşılaştırmayı yaparken de tahsis ücreti, hayat sigortası gibi masraflarla vade sonunda toplam ne kadar ödeneceğini görmeniz gerekiyor.

4-HER İHTİMALİ DÜŞÜNÜN SİGORTAYI PAS GEÇMEYİN 
Yine aktarılan detaylara göre, kredi kullananın kredi borcunu geri ödeyememe riski ve ihtimali sigorta ettirilir. Aktarılan detaylara göre, en yaygın kullanılan sigorta türü ise hayat sigortasıdır. Bu sigorta zorunlu bir sigorta değil fakat 400-500 lira gibi maliyetlerden kaçmak yerine her türlü ihtimali düşünün ve bu sigortadan kaçınmayın. 

5-ÜRÜNLE EŞDEĞER OLMAK ZORUNDA DEĞİL 
Sürekli ürünle eşdeğer krediye (taşıtsa taşıt kredisi gibi) başvurma alışkanlığımız var. Fakat eğitim masrafları için eğitim kredisine ya da araç almak için taşıt kredisine başvurmak gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Toplam maliyette ihtiyaç kredisi sizin için daha avantajlıysa ve vadesi de uygunsa ihtiyaç kredisi bütçenize katkı yapar.

22 Temmuz itibarıyla bankalardan çekilen tutarlar (milyon lira)

Tüketici kredileri toplamı 921.107 TL
Konut 348.512 TL
Taşıt 24.923 TL
İhtiyaç 547.670 TL
Bireysel kredi kartları 285.353 TL
Kaynak: BDDK.

6-DOĞRU VADE SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ 
Aylık olark ödenecek kredi miktarı arttıkça temel ve sosyal ihtiyaçlara ayıracağınız para da azalmış olur. Bu nedenle vade ve taksit tutarı seçimi de iyi ayarlanmalı. Eğer taksitler zorlayacaksa vade uzatılmalı. Ayrıca uzayan vadenin de kredi maliyetlerini yükselttiği de unutulmamalı. 30 bin TL ve yüzde 2.23 faizli kredide vadenin 24 değil de 36 olarak belirlenmesi 6 bin TL daha faiz ödemek anlamına geliyor.

7-TUTARA GÖRE VADE SINIRI OLDUĞUNU UNUTMAYIN! 
Yine aktarılan detaylara göre, tüketici kredi vadelerinin 36 aya kadar olduğu bilinse de son yapılan düzenleme ile çekilecek kredi tutarına bağlı olarak vade sayılarına sınır getirildi. Buna göre;

50 bin TL altındaki kredide vade 36 ay
50 bin TL ile 100 bin TL arasında değişen tutarlar için vade 24 ay
100 bin TL'nin üzerindeki tutarlar için vade 12 ay şeklinde belirlendi.

8-MASRAFLARI DA DAHİL EDİN 
Kredi yalnızca faiz maliyetinden oluşmaz. Tahsis ücreti, ipotek ücreti, ekspertiz parası, hayat sigortası, DASK, konut sigortası, BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) ve KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) gibi masraflar da ekleniyor.

9-SAKIN YASAL TAKİBE DÜŞMEYİN 
Kredi veya kredi kartı ödemeleriniz yüzünden takibe düştüyseniz borcunuzu kapatsanız bile bir süre ne yazık ki kredi kullanamazsanız. Ödeme sıkıntısı yaşayacaksanız bunu önceden bankayla görüşüp, yapılandırma ve vade uzatma gibi seçenekleri isteyebilirsiniz.

10-ART ARDA BAŞVURU YAPMAYIN 
Bir bankaya kredi başvurusu yaptığınızda veya online başvuru yaptığınızda sonucu bekleyin. Üst üste gerçekleştirilen başvurular kredi notunu da etkiliyor.

Emeklilere son dakika müjdesi! 3 banka resmen açıkladı! 50 bin TL nakit para verilecek! Siz de hemen alabilirsiniz!

Kesenin ağzı açıldı! Emekliye tam 7500 TL!

3 bankada resmen deprem! Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası peş peşe açıkladı! Bu tabloyu gören inanamadı!