27 / 04 / 2024

Kredi faizleri yükseldi, ev satışları düştü! Yeni konut projeleri başlayamadı!

Kredi faizleri yükseldi, ev satışları düştü! Yeni konut projeleri başlayamadı!

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, konut kredi faizlerinin yüksekliği sebebiyle sektörde gayrimenkul satışlarının ciddi oranda düştüğünü ve yeni projelerin yapılmadığını belirtti.



İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, konut sektörüne ilişkin öenmli açıklamalar yaptı.

Yeni projelerin de hayata geçirilemediğine vurgu yapan Çulhalık, konut kredi faizlerinin çok yüksek olduğunu ve gayrimenkul satışlarının da ciddi oranda düştüğü bilgisini verdi.

 Kredi faizleri yükseldi, ev satışları düştü! Yeni konut projeleri başlayamadı!

"KONUTLARI SATAMAYINCA İNŞAAT YAPMANIN DA BİR ANLAMI KALMIYOR"

Kredili satışlar, toplam satışlarının yüzde 90’ını oluşturduğunu söyleyen Çulhalık, "Faizlerin yüksek olması satışları da yeni konut üretimini de olumsuz etkiliyor. Konutları satamayınca inşaat yapmanın da anlamı kalmıyor" diye belirtti.

Konut kredi faizlerinin arttığı nedeniyle sektördeki gayrimenkul satışlarının ciddi oranda düştüğünü işaret eden İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, kredili satışların toplam satışlarının yüzde 90’ını oluşturduğunu ifade etti.

Konut üreticilerinin de kredi kullanım konusunda sıkıntı yaşadıklarını anımsatan Çulhalık, şu anda kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle satışların ciddi oranda düştüğünü aktardı.

 Kredi faizleri yükseldi, ev satışları düştü! Yeni konut projeleri başlayamadı!

"KREDİLİ SATIŞLAR SATIŞLARIN YÜZDE 90'INI OLUŞTURUYORDU"

Çulhalık, "Kredili satışlar satışlarımızın yüzde 90’ını oluşturuyor. Faizlerin yüksek olması konut üretiminin de yavaşlamasına neden oluyor" dedi.

Yeni proje üretilse bile fahiş maliyetler nedeniyle, yüksek fiyattan satışa sunulduğunu kaydeden Çulhalık, "Ancak konutları satamayınca da inşaat yapmanın anlamı kalmıyor. Kısaca yüksek maliyetler nedeniyle yeni projeler hayata geçirilemiyor” diye konuştu.

Mevcut maliyetlerin yüksek olan konut fiyatlarını daha da yükseleceğine dikkat çeken İhsan Çulhalık, yeni projelerin açılamadığını fakat daha önceden ruhsat alarak başlanmış projelerin fiyat artışlarından etkilenmediğini ifade etti.

 Kredi faizleri yükseldi, ev satışları düştü! Yeni konut projeleri başlayamadı!

EN ÖNEMLİ SORUN YÜKSEK FAİZ

Yüksek enflasyon ve yüksek faizin ülkenin en önemli sorunu haline geldiğini ifade eden Çulhalık, “Başta yüksek maliyetler olmak üzere piyasalardaki dengesizlik toplumun tüm kesiminin darboğaza girmesine neden oldu.

Sektörümüz açısından konuşmam gerekirse firmaların bazıları yüksek maliyetlerden dolayı yatırımlarını yavaşlatmayı veya beklemede kalmayı tercih etti.

Yetkililerden bu dengesiz ve zorlayıcı piyasa hareketlerinin düzelmesi için gereken çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz, ekonomik denge ve istikrar yeniden oluşturulmalı. Vatandaşın tekrar barınma ihtiyacını karşılayacak duruma gelmesi sağlanmalı” dedi.

Yabancıya gayrimenkul satış geliri ilk 6 ayda yüzde 36,6 düştü! 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk 1 Eylül'de resmen başlıyor: Hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 

Memurların yüzde 93,7’si kira desteği istiyor!


Geri Dön