Ekonomi

Kredi faizleri yüzde 50’ye dayandı, mal alımında vade farkı patladı!

Türkiye’de reel faiz oranları yüzde 50’lere dayanırken, banka kredisi bulamayan iş dünyası, fabrikasına mal almak için toptancıların yüzde 40’ları aşan vade farkına razı olmak zorunda kalıyor. Piyasada faiz oranları yüzde 50’ler dayanırken, reel sektör ise bankalardan kredi alıp iş yapmanın  artık mümkün olmadığı görüşünde

Türkiye’de banka kredilerine ulaşmak artık neredeyse imkansız hale geldi. Piyasada faiz oranları yüzde 50’ler dayanırken, reel sektör ise bankalardan kredi alıp iş yapmanın  artık mümkün olmadığı görüşünde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizlerini tek haneli rakamlara indirmesine rağmen, piyasada reel faizler yüzde 50’lere dayandı. Bu faizlerle iş yapamayan üreticiler ise malzeme aldıkları toptancı ve ham madde tüccarlarına  yüzde 40’lar seviyesinde vade farkı ödemeye razı oluyor.

Ekonomi gazetesinden Merve Yiğitcan’ın haberine göre, banka kredilerine ulaşamadığı için finansman sıkışıklığını aşamayan işletmeler, üretimlerini sürdürebilmek için hammaddeci ve toptancıların yüzde 40’ı aşan vade farkıyla karşı karşıya kalmaya başladı.

İşletmesi için aradığı uygun finansmanı bulamadığı için üretimini düşürmek zorunda kalan ya da sipariş kaçıran firmaların sayısının artmakta olduğunu dile getiren reel sektör temsilcileri, firmaların sermaye ihtiyacının son birkaç yılda 5 kat arttığına dikkat çekerek, özellikle piyasada yüksek vade farklarına maruz kalan KOBİ’lerin krediye erişimlerinin bu zor dönemde hayati olduğuna vurgu yapıyor.

VADELİ SATIŞLARDA YÜZDE 40’LAR AŞILDI!

Söz konusu finansman darboğazının derinleştiği piyasada firmalar adeta birbirini fonlarken, işletmelerin vadeli satışlara uyguladığı faiz oranı ise yüzde 40’ları aştı. Normal zamanlarda şirketlerin sık başvurduğu ancak şu an makro ihtiyati tedbirler gereğince yeterince kullandırılmayan rotatif kredinin maliyetinin yüzde 13 seviyesinde, özel bankaların kullandırdığı ticari kredilerin faizinin de yüzde 25-30 bandında olduğu düşünüldüğünde, bazı hammaddeci ve toptancıların piyasayı 3 kata kadar daha maliyetli fonladığı ortaya çıkıyor.

Fakat  yıl sonu kredi kapanışlarını yapan şirketlerde kasalar adeta boşalmışken firmalar, öz kaynak yetersizliği nedeniyle üretimlerini aksatmamak adına piyasa faizine rıza gösteriyor. 

Reel sektör temsilcileri, uygun finansman bulamadığı için üretimini düşürmek zorunda kalan firmaların sayısının artmakta olduğuna dikkat çekerken, özellikle KOBİ’lerin krediye erişimlerinin bu dönemde çok hayati olduğuna vurgu yapıyor.