Kredi ile alınan evin tapu harcı 2015!
Tapu dairesinde yapılacak taşınmaz devir işleminde ödenecek tapu harçlarının belirlenmesinde; kredi kullanılmış olması önem teşkil ediyor mu? İşte kredi ile alınan evin tapu harcı 2015...
Kredi ile alınan evin tapu harcı 2015!
Kredi kullanarak bir mesken satın aldığınızı düşünelim. Tapu dairesinde yapılacak devir işleminde ödenecek tapu harçlarının belirlenmesinde; kredi kullanılmış olması önem teşkil etmiyor.
Satın alınan ev için yine hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı binde 20 oranında harç ödemeleri gerekiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre 82,50 TL olan döner sermaye masrafının da ödenmesi gerekiyor.
Kredi ile alınan evin tapu harcı..
Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekir. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekir.
Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir.
Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.
Tapu harçlarını tahsile yetkili bankalar..
- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.
- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.
- OYAK BANK T.A.Ş.
- ŞEKERBANK A.Ş.
- T.C. ZİRAAT BANKASI
- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.
- T.HALK BANKASI T.A.Ş.
- T.İŞBANKASI A.Ş.
- TURKISH BANK
- YAPI VE KREDİ BANKASI
Kredi ile alınan evin tapusu ortak olur mu?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com