Ekonomi

Kredi ile döviz, altın, kripto para alınamayacak, kredi isteyenler parayı nereye harcayacağını da açıklayacak

Bankalar artık kredi isteyenlere “kredi ile döviz, altın almayacağım” belgesi imzalatıyor, alınan ihtiyaç kredisinin nereye harcanacağına ilişkin de detaylı açıklama istiyor.Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, politika faizini yüzde 14’te sabit tutan Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı makroihtiyati önlemlerle yapılan parasal sıkılaştırma hamleleri, tüketici kredilerinde de hissedilmeye başlandı

Tüketiciler bankalardan başvurdukları ihtiyaç kredisi sonucu elde ettikleri yeni para ile döviz, altın ve kripto varlık almayacaklarına ilişkin bankaya beyanda bulunuyor, bunun yanı sıra tüketici son üç ayı kapsayan imzalı ve kaşeli maaş bordrosu ile krediyi nereye harcayacağına ilişkin ayrıntılı açıklamayı da bankaya bildirmek zorunda.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, politika faizini yüzde 14’te sabit tutan Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı makroihtiyati önlemlerle yapılan parasal sıkılaştırma hamleleri, tüketici kredilerinde de hissedilmeye başlandı.

Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı metninde de makroihtiyati önlemlere tüketici kredileri de dahil edildi ve gerekirse ek önlemler alınacağı kaydedildi. Tüketicilere ihtiyaç kredisi talepleri için imzalatılan döviz, altın, kripto varlık gibi yatırım alımlarında kullanmayacağına dair bir belgenin yanı sıra artık paranın nereye harcanacağının detaylı şekilde açıklanması isteniyor. Bunların yanı sıra bankalar ayrıca kredi talep eden vatandaşlardan son 3 ayı kapsayan maaş bordrosu talep etmeye de devam ediyor.

MAAŞ MÜŞTERİSİ DEĞİLSENİZ BELGE İSTENİYOR

Bankadan alınacak ihtiyaç kredisi miktarı 50 bin TL olsa da bankalar maaş müşterisi olmayan kredi talep eden tüketicilerden son 3 aya ait imzalı, kaşeli maaş bordrosu talep ediyor. Hatta bankalar kredili mevduat hesabı (KMH) artırımlarında da müşterilerinden elde edilecek yeni kaynağın dövize, altına ya da kripto paraya harcanmayacağına dair imzalı bir belge istiyor.

Tüketicinin ihtiyaç kredisi başvurularında karşısına çıkan bu prosedür, kredili mevduat hesaplarındaki limit artışlarında da yaşanıyor. Maaş müşterisi olduğu bankadan KMH hesabında limit artırımı talep eden tüketicilere onay formları arasında ihtiyaç kredisi çekerken imzalatılan “döviz, altın, kripto para almayacağım” sözü yer alıyor.

Bankalar daha önceden KMH limiti artışlarında ve ihtiyaç kredisi başvurularında böyle bir belge talep etmiyordu.