27 / 04 / 2024

Kredi kartı borcu 2,5 kat artışla rekor kırdı!

Kredi kartı borcu 2,5 kat artışla rekor kırdı!

Yüksek seyreden enflasyon ve artan hayat pahalılığı ile beraber vatandaşlar kredi kartlarına yüklendi. Kredilerin frenlendiği 2023'te bireysel borçlanmada ağırlık kredi kartlarına kaydı. BDDK tarafından açıklanan verilere göre vatandaşların kredi kartı borcu geçen sene 2,5 kat artış göstererek, 1 tr



Yüksek seyreden enflasyon ve artan hayat pahalılığı ile beraber vatandaşlar çareyi kredi kartında buldu. Kredi kartı kullanım oranları borçluluk verilerine de yansıdı.

Merakla beklenen seçimler sonrası yeni ekonomi yönetimi para politikasını da sıkılaştırdı. Yüksek faiz ve bazı sıkılaşma adımlarıyla beraber kredi kullanımı azaldı. Fakat azalan kredilerin yerini de kredi kartları aldı.

KREDİ KARTI BORCUNDA 2,5 KAT ARTIŞ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan  verilerine göre, kredi kartı borçluluğu 2023'te rekor seviyelere yükseldi. 2022'de 446 milyar TL olan toplam kredi kartı borcu miktarı, 2023 yılı sonunda 2,5 kat arttı ve 1,1 trilyon TL'yi aştı.

Peki tüketici kredilerinde son durum ne oldu? Konut ve taşıt kredileri kullanımı azaldı mı? İşte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan rakamlar...

Kredi kartı borcu 2,5 kat artışla rekor kırdı!

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE DARALMA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından resmi olarak açıklanan rakamlara göre kart borçlarındaki artışlara karşın ihtiyaç kredilerindeki azalmalar da dikkat çekti. Söz konusu bu dönemde tüketici kredileri de yüzde 12 daraldı.

Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 2023 yılı verilerinde taşıt kredilerindeki genişlemeler de göze çarpıyor. Söz konusu rakamlara göre taşıt kredileri 2023'te yüzde 93 arttı.

KONUT KREDİLERİ DURMA NOKTASINDA

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut kredilerindeki son durum da pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre 2023 yılında konut kredileri de adeta durma noktasına geldi. 2023 yılı geneline bakıldığı zaman konut kredileri sadece yüzde 22 büyüdü. Enflasyondan arındırıldığında söz konusu bu oran yüzde 26'lık daralma anlamı taşıyor.

Ayrıca yine 2023 borçluluk karnesi incelendiğinde de bireysel kredilerin ve kartların borç toplamı 2,7 trilyon TL'ye ulaşıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön