Toki

Kredi kartı borcu olup da kara listeye girenlere TOKİ'den indirimli ev haberi!

TOKİ, Türkiye'nin dört bir yanında ucuz finansman modeliyle alt ve orta gelirli aileleri konut sahibi yapmak için çalışmalarını hız kemeden sürdürecek. Peki TOKİ'den ev almak isteyip de kredi kartı borcu olanlar nasıl ev alacak? İşte detaylar..Bankadan kredi çekmek isteyenlere KKB tarafından kredi sicil notu veriliyor

Kredi Kayıt Bürosu (KKB)'nin bankalar, tüketici finansman şirketleri, leasing, faktoring ve sigorta şirketleri olmak üzere hem Risk Merkezi hem de kendi üyelerini içeren 200’e yakın üyesi bulunuyor. Bankadan kredi çekmek isteyenlere KKB tarafından kredi sicil notu veriliyor. Eğer daha önce bir bankaya olan ev, araba, ihtiyaç ya da kredi kartına ait borcunuzu ödemediniz ve kredi sicil notunuz eksi hanelerdeyse TOKİ başta olmak üzere emlak firmalarından kredili konut alabilmeniz için ne gerekiyor sizler için araştırdık.

KREDİ NOTU NEDİR KARA LİSTEYE NEDEN GİRİLİYOR?

Öncelikle şunu ifade edelim ki, bankaya kredi borcunu geç ödeyenle, kredi borcu yüzünden kara listeye giren kişi arasında büyük fark var. Kara listeye alınmak sadece bankalarda değil, kredi notunu kullanan tüm kurumlarda etkilidir. Bunların başında Bankalar, Tüketici finansman şirketleri, Faktoring şirketleri olmak üzere KKB’ye üye olan ve ağrılığı finans sektöründe olan 200'e yakın üye kuruluş kredi notuna bakarak talep eden müşterilerinin kredi isteklerini değerlendiriyor.

 

2015 Mayıs’ta çıkan, “Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği”nin 18. maddesinde kredinin geç ödenmesi durumunda kredi veren kurumun yasal olarak nasıl bir yol izleyebileceği şöyle izah ediliyor: 

"Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur."

İlgili yönetmelikte yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere birbirini izleyen iki taksit ödenmemesi durumunda, süre verilerek yasal işlemler başlatılıyor.Tebliğ edilen 30 günlük sürede ödeme yapılmaması durumunda ise, yasal takip başlatma hakkı doğuyor.Yani, toplam 90 gün (3 taksit) ödeme yapılmaması durumda kara listeye alınmış olunuyor. Bu belirtilen yasal sürelere ek olarak kredi veren kurumlar süre verebilir. Ancak, kredi veren kurumların yasal süreleri uzatma konusunda çok fazla esneme yapmadıkları da bilinmektedir.

 

ALACAĞINIZ KONUTUN YÜZDE 75'LİK TUTARINA KONUT KREDİSİ ÇIKAR

Kredi notu, kredi kullanırken en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Eğer kredi notunuz iyiyse ve kara listede değilseniz kredi kullanabilirsiniz. Kredi talebini yaptığınız tarihe yakın zamanda kara listeye girdiyseniz konut kredisi kullanamazsınız. Eğer kara listede değilseniz alacağınız evin değerinin en az yüzde 25'ini peşin olarak vermelisiniz. Tüm bankalarda konut kredisi, konutun değerinin en fazla yüzde 75'ine kadar çıkmaktadır.

Örneğin 2 milyon tutarındaki bir evi satın alacaksanız banka size 1,5 milyon liralık kredi verebilir. Kalan 500 bin lirayı ise peşin vermelisiniz. Ödemeleriniz ise aylık gelirinizin yüzde 60'ını aşmamalı. Yasal olarak 18 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bankadan kredi talebinde bulunabilir.

Gözler TMO'dayken en yetkili isim 'Üzgünüm' diyerek açıkladı: Buğday fiyatları yüzde 25 zamlandı daha da artacak!

Sıfır konut almak isteyenlere yüzde 50'lik teklif! Eğer sizin de niyetiniz varsa tarih belli oldu

Merkez Bankası'ndan dolar bombası! İlk kez oldu hiç kalmadı

 

 

Milyonlarca emekli için harekete geçildi! Zamlara eklenecek

TOKİ'den yüzde 30 indirimli sıfır ev fırsatı! İl il başvurular başlıyor

Buğday fiyatlarına zam! İşte 15 Mayıs itibarıyla oluşan yeni fiyat listesi