Kent Haberleri

Kredi kartı harcamalarında ilk kez böyle bir şey yaşandı! Uzmanlar şoke oldu! İşte o korkunç tablo!

Tüketiciler kredi kartı harcamalarına hız verdi. Merkez Bankası verileri 4 haftalık ortalamada kartlı harcamaların ilk defa 100 milyar TL’yi aştığını gösterdi. İşte detaylar... Merkez Bankası verilerine göre banka ve kredi kartı harcamaları bir aylık ortalamada 100 milyar 85 milyon TL’ye yükseldi

Türkiye’de son yıllarda tüketici kredilerinde yaşanan hızlı artışın yanında banka ve kredi kartı harcamaları da rekor kırdı. Merkez Bankası verilerine göre banka ve kredi kartı harcamaları bir aylık ortalamada 100 milyar 85 milyon TL’ye yükseldi. Yıllık artış ise yüzde 150 oranını aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre de bireysel kredi kart borcu stoku 20 Ocak tarihi haftasında 460.6 milyar TL ile 2022’nin aynı haftasına göre yüzde 123,78 oranında artış gösterdi. Uzmanlar Merkez Bankası’nın politika faizi indirimleri ile kredi kartlarına gelen faiz sınırının tüketiciler bağlamında borçlanmayı cazip duruma getirdiğini vurgulayarak herhangi bir faiz politikası değişiminde ise ev halkı borçluluğunun ve bunun iç talebe etkisinin ağır olacağını söyledi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 30’A DAYANDI

Edinilen bilgilere göre, BDDK verileri ise bireysel kredi kartı harcamalarını gözler önüne seriyor. Verilere göre 20 Ocak haftasında bireysel kredi kartı harcamaları stok seviyesi 460.6 milyar TL’ye yükseldi ve bu 2022’nin aynı haftasına göre yüzde 123,78 oranında artışa işaret ediyor. Bireysel kredi kartı harcamaları stok miktarındaki 2022’ye göre artış da 2022 yılı ağustos ayı başından bu yana hız kazanmış durumda. 2022 aralık ayına gelindiğinde ise bireysel kredi kartı harcamaları stok miktarında yıllık artış yüzde 100 oranını aştı. Söz konusu artış aynı zamanda bireysel kredi kartı harcamalarının hem tüketici kredileri içinde hem de toplam krediler içindeki payını da hızla arttırdı.

İşte detaylar...

21 Ocak 2022 haftasında bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tüketici kredileri içindeki payı yüzde 21 oranında bulunuyordu. Bu sene 20 Ocak haftasına gelindiğinde bu hay yüzde 29,41 oranına yükseldi ve bir senede neredeyse 9 puanlık artış yaşandı. Yani paydaki artış yüzde 40 bandında oldu.

Toplam krediler içinde bireysel kredi kartlarının payı da arttı. 2022’nin 21 Ocak haftasında bireysel kredi kartı stokunun toplam kredi stoku içindeki payı yüzde 4,17 seviyesindeydi. Bu yıl 20 Ocak haftasında ise bu pay yüzde 5,97 oranı ile yüzde 6 bandına ulaştı. Yani toplam krediler içindeki payında yüzde 43,2’lik yükseliş yaşandı.

"AYNI HIZLA ARTARSA TÜKETİCİ AŞIRI BORÇLU OLUR"

Bankacılık uzmanları insanların kredi kartı faizindeki üst limitin geldiği noktayı ve bu seviyelerden borçlanmayı optimal değerlendirdiklerini söyleyerek asgari ücret zammı sonrası yükselen kredi kartı limitleriyle birlikte bu taraftan harcama yapmanın fazlasıyla avantajlı duruma geldiğini ifade etti. Kredi kartını kullanmanın daha kolay olduğunu ve insanların artık kredi kartlarını kredili alışveriş şeklinde kullanmaya başladıklarını vurgulayan bankacılık uzmanı, düşük faiz ve yüksek enfl asyon beklentisinde taksitli alışveriş olaağının tüketicileri cezbettiğini dile getirdi. Bankacılık uzmanı enflasyondan korunmak için tüketicilerin ihtiyaçlarını öne aldığının altını çizerek şu an ev halkı borçluluk seviyeleri çok yüksek olmasa bile bu hızla borçlanma devam ettiğinde ev halkının aşırı borçlu hale geleceğini vurguladı.

Ziraat Bankası’ndan herkese son dakika bildirimi gitti! İsteyen herkese anında 500 TL dağıtıyor! Süre dolmadan başvurun!

Bu reklama sakın tıklamayın! Banka hesaplarınız bir anda boşalabilir!Dünyanın en büyük dolandırıcı reklam ağı keşfedildi

Instagram’da yapacağınız alışverişlere dikkat! Bir anda banka hesabınız boşalabilir!