27 / 04 / 2024

Kredi kartı ile fatura ödeyenler yandı! Otomatik ödeme talimatında tam bu kadar faiz ödeyecek!

Kredi kartı ile fatura ödeyenler yandı! Otomatik ödeme talimatında tam bu kadar faiz ödeyecek!

Kredi kartı ile otomatik ödeme talimatı verenler faiz politikalarının sonuçları ile savaşıyor. Ödemelerini otomatik talimat ile yapanlar faiz ödeyecekler.



Son zamanlarda bankalar ihityaç kredisinden taşıt krtedisine kadar önemli noktada faiz uguladı.  Fakat bu ay kredi kartı kullanan vatandaşlar ekstreleri göürünce şok oluyor. Kredi kartı ile otomatik ödeme talimatı veren vatandaşlar, yüksek faizlerin altında kalıyor.

OTOMATİK ÖDEMELERDEN FAİZ ÜCRETİ ALINIYOR

Sputniknews'de yer alan habere göre; Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, tarafından yapılan açıklamada; "Yıllarca bankalar mevduatları çekebilmek için tüketicilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalıştılar. Fakat son zamanlarda tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları otomatik ödemelerden faiz ücreti almaya başladılar"  ifadelerine yer verildi. 

Kredi kartı ile fatura ödeyenler yandı! Otomatik ödeme talimatında tam bu kadar faiz ödeyecek!

OTOMATİK ÖDEME TALİMATI YÜZDE 5

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ise "Bankalar binbir rica ile aldıkları otomatik ödemelerden artık bugün faiz alıyor. Bunun nakit ödeme olduğunu söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

Otomatik fatura ödeme faiz oranı ise kredi kartı faizinden yüksek. Şu an kredi kartı faizleri yüzde 3,74 oranında. Çünkü Merkez Bankası kredi kartı faizlerini yüzde 35 politika faizine sabitledi. Otomatik fatura talimatı faiz oranı yüzde 5 seviyesinde.

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizi istenilebileceğine dönük açıklamalar var. Yani kredi kartı alınırken yapılan sözleşmede tüketiciye bilgilendirme yapılıyor.

BU DURUM YASALARA AYKIRI

Uzmanlar bu durumun yasalara aykırı olduğu görüşünde. İbrahim Güllü, "Bu yasal bir uygulama değil, çünkü kredi kartıyla yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani nakit çekim değil" değerlendirmesini yaptı. Güllü'ye göre, bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine aykırılık teşkil ediyor.

Tüketici dernekleri ödenen ücretlerin geri alınması için tüketici hakem heyetine başvurulmasını öneriyor. Başvuruların e-devlet üzerinden de yapılabileceğini belirtiyorlar.

Kredi kartı kullanımı da, borçlu sayısı da arttı

Kredi ve kredi kartlarda dikkat çeken detay! Bireysel kredilerin yüzde 44’ü kredi kartları, yüzde 16’sı konut kredileri!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön